ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΑ …

0
603
Ολοκληρώθηκε σήμερα ο έλεγχος και η καταμέτρηση του φορτίου του φορτηγού πλοίου “GOLENDRI” που εντοπίστηκε ανοιχτά των Σφακίων στα Χανιά από το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090.
Το πλοίο που ήταν φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων συσκευασμένων σε χαρτοκιβώτια οδηγήθηκε χθες το βράδυ από τα Σφακιά στο λιμάνι του Ηρακλείου για να γίνει ο έλεγχος από τις αρχές.
Ερωτήματα πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το πλοίο αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Ηράκλειο για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος του φορτίου και δεν παρέμεινε στα Χανιά όπου και εντοπίστηκε, ενώ προκαλεί απορία η απόφαση να πάει η έρευνα της υπόθεσης Αθήνα με το να γίνει η προσαγωγή των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Πειραιά.
Το χρονικό σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος:
«Πρώτες πρωινές ώρες της 15-06-2017 το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090 εντόπισε το Φ/Γ πλοίο “GOLENDRI”, σημαίας Τανζανίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, να πλέει χωρίς να έχει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).
Άμεσα και υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου το Φ/Γ “GOLENDRI” τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.  Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, το εν λόγω πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης.
Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του Π.Α.Θ. 090, εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το Φ/Γ “GOLENDRI”. Το ταχύπλοο έδεσε δίπλα στο “GOLENDRI” και ξεκίνησε μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Παράλληλα  εντοπίστηκαν τέσσερα (04) φορτηγά οχήματα στη ξηρά,  στα οποία επρόκειτο να μεταφορτωθούν τα λαθραία τσιγάρα.
Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Π.Α.Θ. 090, το ταχύπλοο σκάφος και τα φορτηγά οχήματα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το Φ/Γ πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του. Τα τέσσερα (04) φορτηγά οχήματα καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης εγκαταλείφθηκαν στην ξηρά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. τα ανωτέρω βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Το Π.Α.Θ. 090 καταδίωξε το Φ/Γ πλοίο  και στελέχη  Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ.  πραγματοποίησαν έφοδο  (ρεσάλτο), προκειμένου να συλλάβουν το πλήρωμα και να ακινητοποιήσουν το πλοίο πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε.
Στη συνέχεια το Φ/Γ  “GOLENDRI” οδηγήθηκε στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης και  μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στα αμπάρια του πλοίου, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ένα εκατομμύριο πεντακόσια πενήντα επτά χιλιάδες διακόσια (1.557.200) πακέτα τσιγάρα, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών για την ποσότητα αυτή των λαθραίων τσιγάρων, ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.
Το Φ/Γ “GOLENDRI” σημαίας Τανζανίας, είχε αποπλεύσει από το λιμένα “Μπαρ” του Μαυροβουνίου με δηλωθέντα προορισμό το λιμένα ”Τομπρούκ” της Λιβύης. Πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμένα Ηρακλείου, ενώ συνελήφθησαν τα έξη (06) μέλη πληρώματος, Ουκρανικής υπηκοότητας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών συνεχίζονται.