ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

0
144

Τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Το γεγονός ότι η ρύθμιση θα ψηφιστεί από όλους τους γαλάζιους βουλευτές μετά την απόφαση για κομματική πειθαρχία δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν γκρίνιες ενώ άγνωστο τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων πάντως -και παρά τις επιμέρους κριτικές που ασκούνται-, η τροπολογία Γεωργιάδη-Καιρίδη αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 260 ψήφους με τη σύμπραξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς αλλά και του ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Καραθανασόπουλου.

Εαν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, θα πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα για τα κοινοβουλευτικά ήθη, καθώς θα ξεπεράσει και τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου (ν. 4009/11) για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ, που είχε περάσει με 255 βουλευτές.

Τότε δεν είχαν ψηφίσει ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα πράξει η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμύνθηκε εκ νέου της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», διευκρινίζοντας ότι «η ρύθμιση δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης που μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από το Ράδιο Κρήτη που είχε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους αγρότες.

“Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω στη νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής” επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Απαντήσαμε σε ένα πρόβλημα που είχε ο πρωτογενής τομέας και θα είναι ανακούφιση και για όσους απασχολούν εργάτες γής  καθώς μπαίνει μια τάξη με οφέλη για τους ίδιους αλλά και το κράτος καθώς αυξάνει τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Όσον αφορά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Άνθρωποι που δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται νόμιμα και με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε και τη μαύρη αδήλωτη εργασία τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Μανόλης Ορφανουδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε Τυμπάκι,Ιεράπετρα και αλλού.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 άτομα και επισημαίνεται πως η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον αν ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται αν δεν απασχολείται επί μακρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι:


-διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
-διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
-συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και
-συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και πληρούν ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ιθαγένειας, απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και έχουν και μπορούν να δουλέψουν, και για όσους δουλεύουν.

Πηγή:ekriti.gr