ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ…

0
480

. Η συνεδρίαση ήταν η παρουσία αρκετών προέδρων τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι είχαν κληθεί τόσο για να ενημερωθούν για τα όσα προέβλεπε Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και για να ασκήσουν με την παρουσία τους, πίεση κατά την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, λόγω οτι η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας μετά και τις ανεξαρτητοποιήσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων δεν διαθέτει πλειοψηφία στο συμβούλιο . 
Παρών ψήφισε και ο πρωτοεμφανιζόμενος στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεκτάριος Πρεκατσουνάκης, από την παράταξη του κ. Μιχάλη Δαριβιανάκη, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Μουλιανάκη. 
Ως νέος σύμβουλος εξέφρασε την παρατήρηση ότι υπάρχει ανομοιομορφία στην κατανομή έργων και ψήφισε «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες.
Εισήγηση Δημάρχου:
Αυτό που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ήταν το αίτημα συναίνεσης το οποίο απηύθυνε ο Δήμαρχος προς πάσα κατεύθυνση ζητώντας να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές ώστε να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος και να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Όπως είπε η σύνταξή τους έχει γίνει  σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, χωρίς την εγγραφή του δανείου και χωρίς την εγγραφή στον ειδικό λογαριασμό της εξυγίανσης, μόνο με τα έσοδα και τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις του Δήμου και με την χρηματοδότηση των 2,6 εκατομ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι διαφορές που παρατηρούνται ανά δημοτική ενότητα αφορούν χρηματοδοτούμενα έργα από προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, των οποίων η ένταξη ή η μελέτη προϋπήρχε από τους πρώην ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου ο Δήμος στις 31/12/2017 θα χρωστά από 0-300.000 ευρώ το μέγιστο και θα έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό ληξιπρόθεσμες οφειλές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Επανέλαβε ότι η εξυγίανση ήταν μονόδρομος για το Δήμο χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2017 λειτουργικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
Αντιπολίτευση
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας και κυρίως οι τρεις επικεφαλής κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο της αμφισβήτησης των χειρισμών της δημοτικής αρχής, της έντονης κριτικής και της απόδοσης ευθυνών για απραξία της δημοτικής αρχής και στασιμότητα.

Ο κ. Μιχάλης Δαριβιανάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός θα μείνει ανεκτέλεστος, με δεδομένο και τον χρόνο ψήφισής του, παρατήρησε μεγάλες αποκλίσεις στα προϋπολογισθέντα έσοδα, 
χαρακτηρίζοντας «ανώφελη» την εξυγίανση και παρομοιάζοντας τον Δήμο να βρίσκεται μέσα σε μια «δίνη» που απειλεί να τον καταπιεί. Ο ίδιος τον καταψήφισε, όπως και ο δ.σ. της παράταξης του Γιώργος Φωτάκης.
Ο κ. Σταύρος Ξυλούρης άσκησε αυστηρή κριτική στις πρακτικές που εφαρμόζει η δημοτική αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει μετατραπεί ο Δήμος «σε πελατειακό σύστημα», σημειώνοντας ότι 
περιπτώσεις έργων που εκτελούνται χωρίς να υπάρχει εγγραφή τους στον προϋπολογισμό, ή 
περιπτώσεις που ζητούνται χρήματα από πολίτες και συλλόγους για να συντηρηθούν οι δρόμοι και υποπίπτουν στην αντίληψή του θα καταγγέλλονται. Ο ίδιος παρατήρησε ότι αυτά που είχε προτείνει πέρυσι ( λιτός προϋπολογισμός μόνο με τα αναγκαία) υλοποιείται φέτος με υπόδειξη του Παρατηρητηρίου. «Θα τον υπερψηφίσω μόνο για να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα και να πληρωθούν όσοι δούλεψαν και κάνει να πληρωθούν».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Μανιαδάκης τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό και αντιδημοτικό, με φόρους και επιβαρύνσεις για τους δημότες και με την επιτήρηση του Παρατηρητηρίου. Επίσης τον καταψήφισε.