ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ…

0
528

Στην τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε δρόμους των νότιων παράλιων του νομού Ηρακλείου τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, αναφέρεται σε ερώτησή του προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

δρόμοι 9

 

δρόμοι 2

Στην ερώτηση του ο κ. Ματαλλιωτάκης, ζητά άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής,  αναφέρεται στους  δρόμους που οδηγούν στους Καλούς Λιμένες καθώς:- ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος  από την Πόμπια του δήμου Φαιστού και τα Πηγαϊδάκια είναι επικίνδυνα στενός και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, μετά τις πυρκαγιές του 2013, σε πολλά σημεία του είναι εντελώς κατεστραμμένος.-ενώ οι υπόλοιποι χωματόδρομοι της περιοχής είναι σε απαράδεκτη κατάσταση.
 

δρόμοι 1

Ολόκληρη η ερώτηση του Γιώργου Ματαλλιωτάκη
 
 Είναι γνωστό ότι τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες  ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού. Όμως παρά την τεράστια οικονομική ανάπτυξη της νότιας πλευράς του νομού μας υπάρχουν και περιοχές όπου πρώτα  οι κάτοικοι και στη συνέχεια οι επισκέπτες τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τριτοκοσμικές συνθήκες  οδηγώντας σε δρόμους που η κατάσταση τους αλλά και η εγκατάλειψη τους μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω!Οι Καλοί Λιμένες βρίσκονται 75km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και αποτελούν το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό των Αστερουσίων  Όρεων. Είναι από τις ελάχιστες παραθαλάσσιες περιοχές των Αστερουσίων στις οποίες μπορούμε να φτάσουμε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Για να φτάσουμε θα πρέπει να οδηγήσουμε από την Πόμπια του δήμου Φαιστού και να περάσουμε τα Πηγαϊδάκια.
 

δρόμοι 3

Ο δρόμος είναι επικίνδυνα στενός, έχει πολλές απότομες στροφές και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, μετά τις πυρκαγιές του 2013, το οδόστρωμα έχει υποστεί μεγάλες φθορές που σε πολλά σημεία είναι εντελώς κατεστραμμένο.Μάλιστα οι πλημμύρες σε ορισμένα σημεία του δρόμου κατέστρεψαν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί πολύ επικίνδυνα χαντάκια για τους οδηγούς στη μέση του δρόμου.Επίσης σε κάποια σημεία παρατηρείται καθίζηση του οδοστρώματος η οποία σχηματίζει επικίνδυνα σαμαράκια. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου  κατά τους χειμερινούς μήνες η διέλευση των οχημάτων καθίσταται αδύνατη λόγω των κατολισθήσεων στις γύρω πυρόπληκτες περιοχές. 
 

δρόμοι 5

Το παραλιακό τμήμα του δρόμου που συνδέει τους οικισμούςΚαραβόβρυση-Χρυσόστομος-Κριγιούς-Πλατιά Περάματαείναι χωματόδρομος και είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οδηγοί κινδυνεύουν κυριολεκτικά από την ακαταλληλότητα του δρόμου.

δρόμοι 6

Ένας δεύτερος χωματόδρομος που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες από την Μονή Οδηγήτριας και ο οποίος έχει μήκος περίπου  9 χιλιομέτρων ο οποίος χρειάζεται κάποιες απαραίτητες διαπλατύνσεις και επιδιορθώσεις σε  επικίνδυνα σημεία για τα διερχόμενα οχήματα καθώς και κατάλληλη σήμανση.
Εδώ να σημειώσουμε ότι οι μαθητές από τους Καλούς Λιμένες, τον οικισμό Χρυσόστομος και Καραβόβρυση μεταφέρονται καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου σ αυτούς τους «δρόμους», στα σχολεία της Πόμπιας και των Μοιρών!

δρόμοι 7

Ερώτηση:1. Πως σκοπεύει η Περιφέρεια Κρήτης να λύσει το πρόβλημα για τους κατοίκους,  τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες που δημιουργούν για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής οι κατ επίφαση δρόμοι.2. Ποιό είναι το πλάνο της Περιφέρειας για την τουριστική αξιοποίηση και την  πολιτισμική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των νοτίων παραλίων του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης.3. Πόσο διατεθειμένη είναι η Περιφέρεια Κρήτης να αποδεχθεί την πρόταση μας να σταλεί άμεσα
κλιμάκιο μηχανικών της ώστε να μελετηθούν και να εκτιμηθούν άμεσα οι απαραίτητες επιδιορθώσεις που απαιτεί το οδικό δίκτυο της νότιας αυτής περιοχής του νομού μας.