ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ…

0
443
Με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη και των δυο τερματικών σταθμών., ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η προκήρυξη της πρώτης φάσης διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα μετασχηματισμού της Κρήτης από ενεργοβόρο κλειστό κύκλωμα σε ενεργειακά αυτόνομο κόμβο υπερεθνικής εμβέλειας.
Το λεγόμενο «μικρό καλώδιο» είναι έργο κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία του νησιού αλλά και για την εθνική οικονομία. Αν και η ανάγκη για την διασύνδεση της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας είχε αναγνωριστεί ως ανάγκη απο την δεκαετία του 1980 σήμερα γίνεται πράξη. Με προϋπολογισμό 325 εκ. Ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα αποτελέσει όχι μόνο κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του νησιού αλλά και έργο με σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. 
Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη θα συμβάλλει σε μια ετήσια την εξοικονόμηση 215εκατ. ευρώ, κυρίως από τον περιορισμό των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ)»
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ