ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ…

0
476
Νέες απειλές από την Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. “Εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας στην Κύπρο επικαλείται ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ…
Adtech Ad
Συνεχίζει τις σπασμωδικές κινήσεις η Τουρκία. Μετά τον στόλο επιτήρησης που έστειλε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για να να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, σήμερα επανέρχεται, με νέες απειλές.
AdTech Ad
Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου καταδικάζοντας –για άλλη μια φορά- τις μονομερείς ενέργειες, όπως τις χαρακτηρίζει, της ελληνοκυπριακής πλευράς και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει καταλλήλως. “Παρακολουθούμε από κοντά τις μονομερείς δραστηριότητες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριότητες οι οποίες αψηφούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, τους συνιδιοκτήτες του Νησιού, επάνω στις φυσικές πηγές”, αναφέρει και σημειώνει πως “από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης’.”Αυτή τη φορά, ένα πλοίο-γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης άδειας που της παρείχε μονομερώς η ‘ε/κ διοίκηση’. Η διαπραγματευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν θα μπορούσε να επιφέρει αποτέλεσμα, παρόλες τις προσπάθειες καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς. Είναι προφανές ότι ο κυριότερος λόγος είναι η τάση της ε/κ πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της ως το μόνο ιδιοκτήτη του Νησιού” συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.”Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά”, τονίζει και προειδοποιεί πως “υπό αυτή τη σκοπιά και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία αψηφά τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του Νησιού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικαλείται “εγγυητικά δικαιώματα” στην Κύπρο

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο οποίος επικαλείται και τα “εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.”Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. “Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή”, είπε.Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγισή των εκπροσώπων των εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες. Όπως είπε τους ανέφεραν πως “χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές κινδύνου”. Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα.Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. “Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρό ότι αυτή η στάση ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα είναι θετική. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται. Μίλησε μάλιστα και για ‘περιφερειακή ειρήνη’ και ότι θα συμβάλουν σε αυτήν.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. “Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό”, ανέφερε.