ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…

0
1057

 Η νύχτα φέρνει υγρασία και κρύο στην περιοχή της πεδιάδας Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών, όμως ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο αιώνων που αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου πρόκειται να ζεστάνει κατοίκους και επισκέπτες σε χωριά και πόλεις της Μακεδονίας.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ανάβουν φωτιές σε πλατείες, γειτονιές, ακόμα και σε αυλές σπιτιών, φωνάζοντας «Κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «Κάλαντα στην γιαγιά», ενώ παραδοσιακοί ήχοι της Μακεδονίας από τοπικούς μουσικούς δίνουν τον παλμό.

Φωτορεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ

Οι φλόγες σχεδόν γλείφουν τις σιλουέτες των ανθρώπων στην κεντρική πλατεία στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, καθώς αυτοί χορεύουν γύρω από μια τεράστια εστία φωτιάς, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το γλέντι γύρω από τις φλόγες εκτός από νταούλια, τρομπέτες και κλαρίνα συνοδεύεται επίσης από ψητό κρέας και άφθονο κρασί.

“Είναι ένα έθιμο που το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία όταν εγκαταστάθηκαν στα Κουφάλια και στην γύρω περιοχή, προϋπήρχε όμως εδώ ακόμα και πριν την άφιξη των προσφύγων” εξηγεί ο χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών και κάτοικος Κουφαλίων, Χρήστος Κατσαφυλούδης.

Το έθιμο της χριστουγεννιάτικης φωτιάς σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκδοχές λέγεται οτι συμβολίζει την γέννηση του Χριστού και συγκεκριμένα τον τρόπο που ζεσταίνονταν οι ποιμένες ενώ περίμεναν γύρω από μια μεγάλη φωτιά την γέννησή του, μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι σχετίζεται με τη σφαγή των βρεφών από τον βασιλιά Ηρώδη και οι φωτιές είναι ένα είδος μετάδοσης της είδησης.

Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν για τη σφαγή και να τρέξουν να φυλαχτούν.

Η επέκταση του συμβολισμού είναι να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για καθετί κακό και να τρέξουν γρήγορα για να φυλαχτούν απ’ αυτό, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η φωτιά συμβολίζει τον εξαγνισμό και την απομάκρυνση του κακού πριν την γέννηση.