ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΑ MOTOCROSS ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΙΣΤΟΥ…

0
502

Παραδίδονται σε 18 μήνες

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και ο Δήμαρχος Φαιστού υπέγραψαν τις σχετικές Προγραμματικές Συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 920.000€

Τις Προγραμματικές Συμβάσεις, για κατασκευές Πίστας Motocross και Πάρκων Αναρρίχησης στον Δήμο Φαιστού, δύο Έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης στο Δημαρχείο στις Μοιρές.
Α. Η Προγραμματική Σύμβαση για το Έργο «Κατασκευή Πίστας Motocross στην περιοχή Σκουρβούλων – Φανερωμένης», με προϋπολογισμό 350.000€ και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες, προβλέπει:
ο αθλητικός χώρος θα έχει έκταση περίπου 30 στρέμματα και θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές, τόσο για την διεξαγωγή εγχώριων και διεθνών αγώνων και προπονήσεων, όσο και για την ασφάλεια αναβατών και θεατών, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ),
η πρόσβαση προς στις εγκαταστάσεις θα είναι ευχερής, κατάλληλα διαμορφωμένη για την ορθή εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για τους θεατές,
η κατασκευή της πίστας θα αποτελείται από φυσικά υλικά (χώμα, άμμο), ώστε να εξασφαλίζονται σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως:
καλή πρόσφυση,
επαρκής ορατότητα
και εύκολη συντήρηση
οι προδιαγραφές της πίστας θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, συνεπώς απαγορεύεται η χρήση πλακόστρωτων επιφανειών ή στερεών υλικών (πίσσα, τσιμέντο κλπ)
να υποστηρίζονται δράσεις εκπαίδευσης αγωνιστικής οδήγησης, αλλά και ασφαλούς μάθησης της οδήγησης και της οδηγικής συμπεριφοράς προς τα παιδιά και τις μικρές ηλικίες.

Β. Η Προγραμματική Σύμβαση για το Έργο «Κατασκευή Πάρκων Αναρρίχησης», με προϋπολογισμό 570.000€ και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες, προβλέπει την κατασκευή δύο ημι-αναρριχητικών διαδρομών περιπέτειας και μίας «κυκλικής» διαδρομής ορεινού τρεξίματος, ως εξής:
Η 1η ημι-αναρριχητική διαδρομή θα βρίσκεται στο Καμαραϊκό φαράγγι της τοπικής κοινότητας Καμαρών της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου,
θα έχει κλιμακούμενη δυσκολία (4 ή 5 επίπεδα δυσκολίας), υψομετρική διαφορά 300 ως 400 μέτρων και ανάπτυγμα τουλάχιστον 1.200 μέτρων χωρίς την επιστροφή και
στο σύνολο της διαδρομής θα υπάρχουν 6 γέφυρες διαφορετικού τύπου.

Η 2η ημι-αναρριχητική διαδρομή θα βρίσκεται στην τοποθεσία «Κεφάλι» της τοπικής κοινότητας Σίβα της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου,
θα ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και θα ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, καλύπτοντας ανάπτυγμα πάνω από 2.000 μέτρα.

Η διαδρομή ορεινού τρεξίματος θα κατασκευαστεί στην τοπική κοινότητα Καμαρών της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου, από το χωριό Καμάρες έως το χωριό Ζαρός (κυκλική διαδρομή) και
θα έχει ανάπτυγμα περίπου 18χλμ, με 3.000 μέτρα σε ανήφορο, ενώ
η φορά της διαδρομής θα μπορεί να γίνεται και ανάποδα με εκκίνηση από το Ζαρό, κάνοντάς την έτσι λιγότερο απότομη.
Όλοι οι αθλητικοί χώροι (υπαίθριες κατασκευές) θα διαμορφωθούν σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και θα έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση/αποχώρηση, με σημεία διαφυγής και εκκένωσης, ενώ σε κάθε μία από τις δύο ημι-αναρριχητικές διαδρομές θα κατασκευαστούν στεγασμένοι χώροι εξυπηρέτησης των αθλητών και των επισκεπτών.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «οι κατασκευές της Πίστας Motocross και των Πάρκων Αναρρίχησης είναι έργα με εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα, καθώς πέραν από την αθλητική ανάπτυξη, προσθέτουν αξία συνδυαζόμενα με την αξιοποίησή τους και ως τουριστικοί προορισμοί, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και της πολιτικής μας για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της οικονομίας μας.
Ειδικά, τα αναρριχητικά πάρκα και η πίστα ορεινού τρεξίματος, περιλαμβάνουν διαδρομές που περνούν από ιστορικά και γεωγραφικά/φυσικά αξιοθέατα.

Σε συνδυασμό με τις αναρριχητικές διαδρομές του Αγιοφάραγγου, η περιοχή -πέραν των αναγκών άσκησης και περιπέτειας των Κρητικών- θα γίνει πόλος έλξης για νέους Έλληνες και διεθνείς αναρριχητές και τις συνοδείες τους.


Ακόμα περισσότερο, μάλιστα, καθώς το έργο συμβαδίζει απόλυτα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις αποφάσεις της ΔΟΕ, με τις οποίες η Αναρρίχηση συγκαταλέγεται πλέον στα Ολυμπιακά αθλήματα, αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024».


Ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης ευχαρίστησε θερμότατα τον Υφυπουργό Αθλητισμού και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των Έργων και την αναβάθμιση της περιοχής μέσα από αυτά.