ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ…

0
400

Σήμερα Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, επισκεφθήκαμε μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Γενιτσαρίδη, Αρτέμη Βεϊσάκη και Γιάννη Βρυσανάκη το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Ασημίου, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Γόρτυνας κ. Στέλιου Μαυρίδη ήταν η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων που έμειναν κλειστά για δύο επιπλέον ημέρες( Τρίτη & Τετάρτη) με σκοπό την αποκατάσταση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, που έπληξε όλο το νομό Ηρακλείου και μεγάλο αριθμό κτιρίων και στη ΔΕ Κόφινα.


Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Γόρτυνας, δια στόματος του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Μαυρίδη κάνει λόγο για πλήρη αποκατάσταση και επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό και για ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολικά κτίρια, μεταξύ αυτών και για το Δημοτικό Σχολείο του Ασημίου.


Όπως διαπιστώσαμε όμως και αντίθετα με τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, στο Δημοτικό Σχολείο του Ασημίου έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στην εξωτερική τοιχοποιία του Δημοτικού Σχολείου και στις μεταγενέστερες προσθήκες, στο δάπεδο του γηπέδου μπάσκετ, στο τοιχίο της περίφραξης αλλά και στο κτίριο του Νηπιαγωγείου, οι οποίες παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, δεν έχουν αποκατασταθεί.


Ο προβληματισμός μας έγκειται αφενός στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα νεότευκτο οικοδόμημα, που παραδόθηκε το 2015, για το οποίο δεν δικαιολογείται εν μέρει να εμφανίζει σε τέτοιο βαθμό φθορές και βλάβες, οι οποίες κατά την άποψή μας θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και να ελεγχθούν από τους αρμόδιους μηχανικούς για το κατά πόσον επηρεάζουν τη στατικότητα του κτιρίου.


Αφετέρου και με γνώμονα τον ψυχολογικό παράγοντα, το ζήτημα της αισθητικής πλευράς αλλά και το ενδεχόμενο των συχνών μετασεισμών, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η αποκατάσταση των προβλημάτων και των φθορών, δεδομένου ότι είναι αρκετά επικίνδυνες για ενδεχόμενο τραυματισμού παιδιών, και μετά να δοθεί προς χρήση το κτίριο.


Ασφαλώς και στην προκειμένη περίπτωση η πρωτοβουλία να επισκεφτούμε το σχολείο ήταν αποκλειστικά δική μας και καθαρά ατομική, καθώς είχαμε θορυβηθεί από τα όσα είχαμε ακούσει για τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο σεισμός αλλά και καθόσον είχαμε γίνει αποδέκτες της ανησυχίας και της αγωνίας πολλών γονέων.


Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή Γόρτυνας και οι καθύλην αρμόδιοι μας αγνόησαν επιδεικτικά, καθώς δεν φρόντισαν να μας καλέσουν και να μας ενημερώσουν.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βεβαιότητά μας ότι, όπως έχει συμβεί σε πλείστες περιπτώσεις και κατά το παρελθόν έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης θα επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και θα μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Ασημίου.

Με εκτίμηση Σταύρος Ξυλούρης & οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Γενιτσαρίδης
Αρτέμης Βεϊσάκης
Γιάννης Βρυσανάκης