ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ…

0
888

Η διαδικασία απόδοσης τιμής στον μεγάλο Έλληνα ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη της Αθηνας, όπως και η τελετή αποχαιρετισμού που ακολούθησε. Πλέον ο κορυφαίος Έλληνας μουσουργός ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι του με προορισμό τη γη της Κρήτης, όπου «ξεκουράζονται» οι γονείς και ο αδελφός του Γιάννης.

Η σορός του αναχωρώντας από τη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε στον Πειραιά για την επιστροφή στα πατρώα χώματα.

Στις 2 το μεσημέρι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη.   Κοντά στη σορό στάθηκε  η οικογένεια του μεγάλου εκλιπόντος, αλλά όχι η κόρη του Μαργαρίτα που δεν βρισκόταν στον καθεδρικό ναό της Αθήνας.

Όλος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε για τον αποχαιρετισμό στον σπουδαίο Έλληνα.

 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές στάθηκαν πλάι- πλάι στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. 

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρετούσε τον κορυφαίο δημιουργό φωνάζοντας «αθάνατος».

Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης

Λίγα λεπτά μετά τις 2 στη Μητρόπολη έφτασε και η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη και λίγο αργότερα ο συγγραφέας του «Ζ», Βασίλης Βασιλικός. 

Παρά το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη, αλλά και οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο που άλλοτε τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλες στιγμές φώναζαν «Αθάνατος». 

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα αποχαιρέτισαν τον Μίκη Θεοδωράκη όταν η σορός του ξεκίνησε από τη Μητρόπολη για τον Πειραιά και το ταξίδι της επιστροφής στα Χανιά.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στην πύλη Ε7 του λιμανιού του Πειραιά από όπου στη συνέχεια θα μπει στο πλοίο. Το ταξίδι της επιστροφής για τον σπουδαίο δημιουργό θα ξεκινήσει στις 9:00 απόψε και θα φτάσει στα Χανιά στις 7:30 το πρωί της Πέμπτης. 

 Με αυτοκινητοπομπή η σορός του  θα  μεταφερθεί αρχικά  στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα  στη Μητρόπολη Χανίων  ως τις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.