ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΥΡΩΝ…

0
418

Αναφορικά με το θέμα που τις τελευταίες μέρες προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης με τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Λουρών του Δήμου Γόρτυνας, λόγω έλλειψης νερού θα ήθελα να προχωρήσω σε μια τοποθέτηση περισσότερο για να υπενθυμίσω την προϊστορία του θέματος.

Ασφαλώς και το πρόβλημα της ανεπάρκειας πόσιμου νερού στον οικισμό των Λουρών δεν είναι τωρινό πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή δημοτική αρχή.

Όλοι γνωρίζουμε πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, καθότι το νερό των υφιστάμενων γεωτρήσεων των Λουρών έχει κριθεί ακατάλληλο για ύδρευση και ειδικά τους θερινούς μήνες η κατάσταση λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Αυτό που βέβαια προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας είναι το γεγονός πως γειτονικά χωριά έχουν νερό και για ύδρευση και για άρδευση τη στιγμή που οι κάτοικοι των Λουρών σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων καλούνται να μεταφέρουν το νερό με τα βυτία.

Αυτό εξ αρχής δείχνει μια άνιση αντιμετώπιση και μεταχείριση, τη στιγμή μάλιστα που έχουν γίνει ενέργειες στο παρελθόν για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Ίσως λοιπόν για όσους δεν το γνωρίζουν ότι από το 2015, αν θυμάμαι καλά, είχαμε επισκεφτεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και του είχαμε θέσει το πρόβλημα και μας είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση προμελέτης ύψους 55.000 ευρώ για την αξιοποίηση της γεώτρησης στην Παναγιά στη θέση «Πετριάς». Η μελέτη αυτή προέβλεπε το νερό από την αξιοποίηση της γεώτρησης να πηγαίνει στη δεξαμενή της Παναγιάς και από εκεί το πλεόνασμα του νερού με δίκτυο να φτάνει στις Λούρες και κατ’ επέκταση στους Στόλους και στο Ασήμι.
Μια χρηματοδότηση που ουδέποτε αξιοποιήθηκε για το σκοπό που είχε εξασφαλιστεί ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε και από τη σημερινή. Και μάλιστα η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει ως εγγραφή ούτε στον τελευταίο προϋπολογισμό του 2021 και παρότι έχω υποβάλλει ερώτημα εδώ και δύο μήνες στον Δήμαρχο Γόρτυνας να μου απαντήσει τι έχουν απογίνει τα χρήματα αυτά που είχαν βγει για την αξιοποίηση της γεώτρησης που θα έδινε νερό στις Λούρες, δεν έχω λάβει καμία απάντηση.
Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2019 συνέβη ένα περιστατικό που ήμουν ο μοναδικός που το κατήγγειλε δημόσια. Κάποιοι άγνωστοι τοποθέτησαν δυναμίτιδα ανατινάζοντας τη γεώτρηση του «Πετριά» στην Παναγιά, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ήταν τυχαίο το γεγονός;


Ίσως όχι και τόσο, αν αναλογιστεί κανείς τις πιέσεις, τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις για να μην “φύγει” το νερό από την Παναγιά.
Μην απορούν λοιπόν ορισμένοι σήμερα και μην εκπλήσσονται γιατί οι Λούρες δεν έχουν νερό!
Επίσης η γεώτρηση της οποίας η ανόρυξη έγινε επί των ημερών της παρούσας δημοτικής αρχής με χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί επί δημαρχίας του κ. Σχοιναράκη, δυστυχώς το αντλητικό τοποθετήθηκε στα 80 μέτρα βάθος και λόγω χαμηλής στάθμης άντλησης δεν έδινε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού στονοικισμό.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό και όπως γνωρίζω επανατοποθετήθηκε το αντλητικό σε μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα μια προσωρινή λύση, καθώς τα αποθέματα και αυτής της γεώτρησης τείνουν να εξαντληθούν.
Όσον αφορά δε για το ζήτημα της κλοπής του νερού, αυτό αφορά συλλογικά το Δήμο της Γόρτυνας και όχι αποκλειστικά και μόνο την τοπική κοινότητα των Λουρών και οι όποιες ενέργειες ή αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι σε καθολική βάση για όλο το Δήμο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω κ. Πρόεδρε, σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο να τεθεί άμεσα το ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης του νερού, καθώς όλοι οι πολίτες ισότιμα πρέπει να απολαμβάνουν με επάρκεια και να μην στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό.
Επίσης, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα για την αποκατάσταση της γεώτρησης του «Πετριά» η οποία σημειωτέον αντλεί 40 κυβικά την ώρα όπως και για το ζήτημα της αξιοποίησης της χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια αποκλειστικά για τη διευθέτηση του προβλήματος της λειψυδρίας των Λουρών.

Με εκτίμηση

Σταύρος Ξυλούρης
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας