Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΒΟΑΚ…

0
585

Έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα απαντά στις ανάγκες του νησιού και θα είναι αντάξιος των προσδοκιών και της αναμονής δεκαετιών, υποσχέθηκε από τα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

“Αν δεν γίνει ο ΒΟΑΚ, η Κρήτη θα παραμείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Για μένα ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης παραμένει προτεραιότητα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε πως το νέο οδικό δίκτυο θα περιλαμβάνει και διόδια, όπως γίνεται και στους άλλους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.Ο ΒΟΑΚ από Κίσσαμο Χανίων έως τη Σητεία συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων.Ο ΒΟΑΚ από Κίσσαμο Χανίων έως τη Σητεία συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο ΒΟΑΚ από Κίσσαμο Χανίων έως τη Σητεία συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων, θα διατρέχει 8 δήμους στο βόρειο κομμάτι, το λειτουργικό όριο ταχύτητας θα είναι 120 – 130 χιλιομέτρων και θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το έργο περιλαμβάνει 26 σήραγγες, 10,8 χιλιόμετρα νέες γέφυρες, 20 ανισόπεδους κόμβους και 150 χιλιόμετρα  παράπλευρου δικτύου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

H παρουσίαση και τα χαρακτηριστικά

Την παρουσίαση των στοιχείων του σχεδίου κάνει ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιαννίδης.  “η Κρήτη αποκτά έναν ξεχωριστό αυτοκινητόδρομο ενώ έγιναν συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.Από την παρουσίαση του ΒΟΑΚ και των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου.Από την παρουσίαση του ΒΟΑΚ και των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου.

Ο κ. Καραγιαννίδης επίσης σημείωσε ότι απαράδεκτο ότι στην Κρήτη καταγράφονται τετραπλάσια ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων. Η ταυτότητα του Βόρειου Οδικού Άξονα.Η ταυτότητα του Βόρειου Οδικού Άξονα.Συγκριτικά στοιχεία με οδικά δίκτυα της Ευρώπης.Συγκριτικά στοιχεία με οδικά δίκτυα της Ευρώπης.

Καραμανλής: “ΒΟΑΚ με διόδια”

¨Όλοι γνωρίζουμε την ευαισθησία του πρωθυπουργό στα ζητήματα οδικής ασφάλειας”, είπε ο υπουργός Μεταφορών, κ. Αχιλλέας Καραμανλής. Είπε πως πρόκειται για ένα έργο με την υψηλότερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.  

“Παραλάβαμε μία μολυβιά στο χάρτη”, υποστήριξε. “Δεν είχαμε καν επαρκή γεωτεχνικά στοιχεία”, πρόσθεσε. 

“Το έργο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, στην ουσία ξεκινάει από το μηδέν”, ανέφερε και τόνισε πως “ο κυριότερος λόγος που το έργο δεν προχωρούσε είναι ότι δεν υπήρχε χρηματοδότηση συνολικά για όλο το έργο. Για πρώτη φορά έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους”.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως πρέπει να έχουμε διόδια” και τόνισε πως δεν γίνεται να ισχύουν μονάχα για τους επισκέπτες του νησιού.Το τμήμα του έργου από Χανιά προς Ρέθυμνο.Το τμήμα του έργου από Χανιά προς Ρέθυμνο.

Αρναουτάκης: “Οραματικό και αναπτυξιακό έργο”

Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα, ώστε το νησί να αποκτήσει ένα ΄συγχρονο οδικό δίκτυο, ενώ χαρακτήρισε το έργο αναπτυξιακό και οραματικό.Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Γιώργος Λαμπράκης.