Η ΕΞΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ…

0
568

Η Περιοχή του Πρέβελη βρίσκεται περίπου 38 χλμ νότια του Ρεθύμνου στην Κρήτη και 10 χλμ ανατολικά του Πλακιά κάτω απο το μοναστήρι της Πρέβελης.

H ομώνυμη παραλία είναι γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας και είναι μια μοναδικής ομορφιάς αμμουδερή παραλία στην Κρήτη με ένα μικρό φοινικόδασος που την κάνουν να μοιάζει εξωτική.

Στην παραλία βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη , ο οποίος έχει αρκετό νερό , ακόμα και το καλοκαίρι σχηματίζοντας μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού σχηματίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, μετά από το φοινικόδασος στο Βάι.
Το ποτάμι σχηματίζει μια μικρή λίμνη μήκους 500 χλμ στην έξοδό του στη θάλασσα με νερό όλο το χρόνο.

Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι.

Στις μεγάλες κολύμπες που σχηματίζονται κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο.

Στην έξοδό του ποταμού σχηματίζεται μια αμμουδερή παραλία με βοτσαλωτό βυθό και πολύ δροσερά νερά λόγω του ποταμού.

Η παραλία από μόνη της δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ξεχωρίζει λόγω του τριγύρω τοπίου. Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας υπάρχει ένας πανέμορφος βράχος μέσα στη θάλασσα που θυμίζει κατάρτι ή καρδιά.

Palm forest on Preveli beach, Crete, Greece, Europe

Πως θα φτάσετε στην παραλία Πρέβελη

Έχετε δύο βασικές επιλογές πρόσβασης από δυτικά ή από ανατολικά. Η πρώτη είναι να οδηγήσετε από τον Πλακιά προς τη Μονή Πρέβελη. 1.5χλμ μετά το Κάτω Μοναστήρι του Πρέβελη, θα σταματήσετε στο μεγάλο χώρο στάθμευσης, όπου αρχίζει ένα μονοπάτι που κατεβαίνει στην παραλία.

Το πάρκινγκ βρίσκεται πάνω από πανύψηλους σχεδόν κατακόρυφους βράχους, δυτικά της παραλίας, από όπου μπορείτε να βγάλετε μερικές φανταστικές φωτογραφίες.

Για να κατεβείτε στην παραλία περπατάτε το μονοπάτι που διαρκεί περίπου 15΄. Ωστόσο, η επιστροφή μπορεί να σας φανεί κουραστική καθώς η ανηφόρα είναι σχετικά απότομη.

Για να αποφύγετε τη δύσκολη ανάβαση και να πληρώσετε το αντίτιμο του πάρκινγκ, μπορείτε εναλλακτικά να στρίψετε στην μεγάλη γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού και να οδηγήσετε τον χωματόδρομο που οδηγεί στο κοντινό Δρυμισκιανό Αμμούδι.

Σταθμεύετε στο Αμμούδι και στη συνέχεια περπατάτε το σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Πρέβελη σε μόλις 5΄.

Ωστόσο, έτσι δεν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική θέα από τους ψηλούς βράχους της δυτικής πλευράς.

Επίσης, για τους πιο χαλαρούς, υπάρχουν εκδρομικά καϊκάκια από την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά.