ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ…

0
760

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Κρήτης Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών οργάνωσε το μεσημέρι (12.00), προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο. 

Από κει κατευθύνθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης… Το πανό της κατάλαηψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΚρήτηςΤο πανό της κατάλαηψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έως ότου ο υπουργός ανακοινώσει εγγράφως τα νέα μέτρα.Πανό και συνθήματα κατά των δασικών χαρτώνΠανό και συνθήματα κατά των δασικών χαρτών

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες στο πλευρό των καταληψιών θα βρεθούν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.Αγρότες κατέλαβαν το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΚρήτηςΑγρότες κατέλαβαν το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Στα Χανιά, προσυγκέντρωση έγινε στον Κόμβο Μουρνιών.Από την κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά (φωτο zarpanews.gr)Από την κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά (φωτο zarpanews.gr)

Στο Ρέθυμνο στον Κόμβο Πανόρμου για την επαρχία Μυλοποτάμου με τους υπόλοιπους Ρεθεμνιώτες να συνεχίζουν την Κατάληψη… Από την κινητοποίηση των αγροτών στο Ρέθυμνο (φωτο goodnet.gr)Από την κινητοποίηση των αγροτών στο Ρέθυμνο (φωτο goodnet.gr)

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο δασαρχείο Aγίου Νικολάου, με τους εκπρόσωπους του συντονιστικού στο Λασίθι να επιδίδουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη κ. Γουλιδάκη.

Δείτε βίντεο από το anatolh.com

Σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο τονίζει μεταξύ άλλων ότι όλοι οι αρμόδιοι μαζί και ενορχηστρωμένα αρνούνται να δώσουν απάντηση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα όλων των Κρητικών που δημιούργησε και ανάδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα Δασαρχεία όλων των Νομών της Κρήτης.Κινητοποίηση ΑγροτώνΚινητοποίηση Αγροτών

“Το πρόβλημα δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικό, αλλά είναι ιδιοκτησιακό και αφορά όλους ανεξαιρέτως – αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη τα τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των Δ/νσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι ο Δασικός Χάρτης καταγράφει μόνο τον χαρακτήρα των εκτάσεων, δηλαδή τι είναι δασικό και τι δεν είναι δασικό με βάση την δασική νομοθεσία1, όπως γινόταν για όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες με τις πράξεις χαρακτηρισμού.

Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, η Δασική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ2 για τις εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα όπως αντίστοιχα οφείλουν να κάνουν και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου βάσει της σχετικής νομοθεσίας που τις διέπει, καθώς και όλοι οι πολίτες.

Επίσης διευκρινίζει πως ο Δασικός Χάρτης δεν καθορίζει ούτε ασχολείται με το ιδιοκτησιακό το οποίο είναι αντικείμενο της Κτηματογράφησης και πρέπει να διευθετηθεί μέσω των αρμόδιων προς νομοθέτηση υπουργείων και υπηρεσιών.

Ο Δασικός Χάρτης όπως αναφέρεται, ασχολείται μόνο με τη μορφή της βλάστησης και την οριοθέτηση των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία διέπονται από ιδιαίτερη νομική προστασία. Είναι δηλαδή, ένα έργο υποδομής για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Τονίζεται ακόμα ότι στόχος της Δασικής Υπηρεσίας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Τέλος ζητείται η συμπόρευση όλων στο δίκαιο αίτημα προς την πολιτεία να στελεχώσει τις Δασικές Υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολίτες και να προστατευθούν ουσιαστικά τα δασικά οικοσυστήματα, η κληρονομιά των προγόνων και η φυσική ομορφιά της Κρήτης.”

Τα ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα εξεταστούν στις 6.30 το απόγευμα σε συσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας .