ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ…

0
554

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του στον τοπικό τύπο ο κ Σχοιναράκης ανέφερε ότι επί «19 μήνες αγνοείται η τύχη της μελέτης του νέου κτιριολογικού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα». Σε απάντηση των ερωτημάτων που θέτει προς το Συμβούλιο Κοινότητας Αγίων Δέκα, αλλά και ορισμένων ανακριβειών που αναφέρονται, ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Χρονικό αγοράς των οικοπέδων

Βορείως του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα βρίσκονται 3 οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 1076 τ.μ. Το ένα εξ αυτών -εμβαδού 318 τ.μ.- αγοράστηκε από το Δήμο Γόρτυνας το 2008 επί θητείας κ Δαριβιανάκη. Τα υπόλοιπα δύο οικόπεδα συνολικού εμβαδού 758 τ.μ. αγοράστηκαν το 2013 επί θητείας κ Σχοιναράκη.

Ανεπαρκής έκταση για ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου

Ο συνολικός ελεύθερος χώρος από τα τρία οικόπεδα και την ενσωμάτωση της βόρειας αυλής του σχολείου ανερχόταν σε 1650 τ.μ. περίπου, από τα οποία ένα τμήμα έπρεπε να παραχωρηθεί για διαπλάτυνση του στενού υφιστάμενου δρόμου.

Στο υπόλοιπο τμήμα θα έπρεπε να κατασκευαστεί το κτίριο με την αυλή του, τηρώντας αποστάσεις από γειτονικά κτίρια και οικόπεδα. Επομένως, η έκταση ήταν ανεπαρκής για να στεγαστεί εξ ολοκλήρου το Δημοτικό Σχολείο βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.

Η μόνη λύση θα ήταν να κατασκευαστούν μερικές αίθουσες και το Δημοτικό Σχολείο να συνεχίσει να είναι κατακερματισμένο σε 4 διαφορετικά κτίρια (2 εκ των οποίων αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ).

Το παραπάνω έγινε αντιληπτό και από τη δημοτική αρχή του κ Σχοιναράκη, οι συνεργάτες του οποίου μας ενημέρωσαν ότι τελικά αποφάσισαν να προωθήσουν την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στην έκταση αυτή.

Έπειτα, το παλιό νηπιαγωγείο θα στέγαζε κάποιες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι το ίδιο· το Δημοτικό Σχολείο θα συνέχιζε να λειτουργεί σε 4 διαφορετικά κτίρια.

Απόφαση για κατασκευή νέου ενιαίου διδακτηρίου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

Οι παραπάνω λύσεις απορρίφθηκαν τόσο από το Συμβούλιο Κοινότητας, όσο και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού-Νηπιαγωγείου σε συζήτηση που διεξήχθη τον Οκτώβρη του 2019.

Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων –προς τιμήν τους– τάχθηκαν υπέρ του μακροπρόθεσμου οφέλους των παιδιών της περιοχής μας, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους δεν θα προλάβουν να μπουν σε νέες σχολικές εγκαταστάσεις.

Αποφασίστηκε λοιπόν τότε, ότι επιδίωξη όλων μας είναι η ανέγερση νέου κτιρίου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στους Αγίους Δέκα, σε διαφορετικό χώρο από τον τωρινό.

Οι 50.000 της εγκεκριμένης χρηματοδότησης θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλο σκοπό, αλλά ταυτόχρονα θα πραγματοποιούσαμε τα πρώτα βήματα για την εύρεση χώρου για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου.

Αίτημα για τροποποίηση χρηματοδότησης

Κατόπιν αυτής της συνάντησης , με την υπ’ αριθμόν 1/2019 απόφασή μας ζητήσαμε την τροποποίηση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης των 50.000 ευρώ προκειμένου να συνταχθεί μελέτη αποχετευτικού ομβρίων για το χωριό μας, για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις βροχοπτώσεις.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ζητήσαμε την τροποποίηση της χρηματοδότησης ύψους 18.000 ευρώ για ανάπλαση, προκειμένου να διατεθεί για γεωλογική μελέτη πολεοδόμησης, απαραίτητη μελέτη για να προχωρήσει ο εντοπισμός κατάλληλων εκτάσεων για ανέγερση νέου διδακτηρίου.

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις

Είναι γεγονός ότι ο κ Σχοιναράκης εξασφάλισε σημαντικούς πόρους για εκτέλεση έργων και μελετών στην Κοινότητα Αγίων Δέκα…

Δεν αμφισβητούμε ότι αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος  για τις αναθέσεις το 2016 θα είχαν προχωρήσει κάποιες παρεμβάσεις.

Ωστόσο, όταν αναλάβαμε κρίναμε ότι έπρεπε να τροποποιηθούν κάποιες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα, καθώς οι περισσότερες από αυτές παρέμεναν «στα συρτάρια» για 3-5 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείναμε τις αλλαγές που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτές οι αλλαγές δεν έγιναν αποδεκτές από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία τροποποίησε μεν τις χρηματοδοτήσεις, αλλά για άλλες δράσεις.

Δεν υπήρξε ωστόσο πρόβλημα συνεργασίας με τη νέα δημοτική αρχή, καθώς έλαβε υπόψιν τα αιτήματά μας και φρόντισε να ξεκινήσει τη μελέτη για το αποχετευτικό ομβρίων των Αγίων Δέκα, ενώ υπέβαλε και την πρότασή έκαστο Πράσινο Ταμείο.

Αξιοποίηση αγορασμένης έκτασης

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την έκταση βορείως του Δημοτικού Σχολείου.

Έτσι με την υπ’ αριθμόν 5/2019 απόφαση, ως Συμβούλιο Κοινότητας αποφασίσαμε να κινήσουμε όλες τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί εκεί παιδική χαρά.

Μέσα σε ένα χρόνο, και με τη συνεργασία Κοινότητας και Δήμου, εκπονήθηκε και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση και πιστεύουμε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί σύντομα.

Σχετικά με τις σχολικές εγκαταστάσεις

Αναφορικά τώρα με το φλέγον θέμα της σχολικής στέγης, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί νέα οικοπεδική έκταση εντός, ή πλησίον του οικισμού.

Ήδη από το Δεκέμβρη του 2019 έχουμε ενημερώσει τη νέα δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα εκπόνησης γεωλογικής μελέτης πολεοδόμησης, προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι γεωλογικώς κατάλληλες εκτάσεις για ανέγερση νέου διδακτηρίου.

Από το Δήμο Γόρτυνας μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει ενταχθεί η σχετική μελέτη στον προϋπολογισμό, ωστόσο έχει προχωρήσει η γεωλογική μελέτη επέκτασης του κοιμητηρίου των Αγίων Δέκα.

Οι δύο μελέτες έχουν πολλά κοινά στοιχεία και έτσι, ο προϋπολογισμός της γεωλογικής μελέτης πολεοδόμησης προσδιορίζεται πλέον στις 5.000 ευρώ αντί του αρχικού ποσού των περίπου 20.000 ευρώ.

Είμαστε αισιόδοξοι επομένως, ότι με την πρώτη ευκαιρία θα προχωρήσει η εγγραφή του σχετικού κονδυλίου και η εκπόνηση της γεωλογικής μελέτης πολεοδόμησης, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εύρεση κατάλληλου χώρου για ανέγερση του νέου, σύγχρονου, ενιαίου διδακτηρίου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αγίων Δέκα.

Συμβούλιο Κοινότητας Αγίων Δέκα