ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΥΡΙΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΖΑΡΟ…

0
512

Αιμοδοσία διοργανώνεται αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου, την ημέρα εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, στην πλατεία του Ζαρού του Δήμου Φαιστού.Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από της 10 το πρωί μέχρι τη 13:30 το μεσημέρι.Όσο για τα πιθανά ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος αιμοδότης, ο καθένας δηλαδή από μας, υπάρχουν απαντήσεις:«Γιατί να δώσω και εγώ αίμα;»Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η παρασκευή του στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.Θέλω να δώσω αίμα! Μπορώ;
Ναι, αν είσαι πάνω από 18 ετών. Όμως, διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να σε εμποδίσουν, πρόσκαιρα ή οριστικά, να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Αυτό βέβαια διασφαλίζει την υγεία σου ως δότη αλλά και την ποιότητα του αίματος που θα μεταγγιστεί στο λήπτη.
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, μόνο μια στιγμή! Την υπόλοιπη ώρα απλώς ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος.
Αναπληρώνεται το αίμα που δίνω;
Ο όγκος αίματος που χαρίζεις είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του οργανισμού σου, περίπου 450 ml. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 30 μέρες περίπου. Εξάλλου η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό σου αφού κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.