ΠΡΩΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 24-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-2018 ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ…

0
1186

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς μαζί με το σύλλογο Τυμπακίου με συνδιοργάνωση με το Ο.Υ.ΚΡΗΤΗΣ οργανώνουν την πρώτη πορεία μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής και με άμεσο συμβολισμό την απελευθέρωση του Τυμπακίου και της πατρίδος μας από τις δυνάμεις κατοχής.
Το Τυμπάκι βομβαρδίστηκε και στις αρχές του Β παγκοσμίου πολέμου από τα Γερμανική πολεμική αεροπορία , γιατί τα Αγγλικά στρατεύματα είχαν στρατοπεδεύσει στα περιβόλια στο Τυμπάκι, και κατά τη διάρκεια της παραμονή των άγγλων στη Κρήτη, είχαν δημιουργήσει νότιος του Τυμπάκι μικρό πρόχειρο αεροδρόμιο. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο ίδιο μέρος, που είχαν κάνει και οι Άγγλοι.
Μάλιστα ότι στις αρχές του πολέμου, καθώς ήθελαν να καταστρέψουν το πρόχειρο αεροδρόμιο των Άγγλων, μια βόμβα έπεσε στο τρούλο της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Τίτου, τον τρύπησε και σφηνώθηκε στο δάπεδο της εκκλησίας και δεν εκραγεί. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε θαύμα από τους κατοίκους του Τυμπακίου. Ο γερμανός πιλότος που έριξε την βόμβα , όταν το Τυμπάκι το καταλάμβαναν τα γερμανικά στρατεύματα, ήλθε στο Τυμπάκι και πήγε στην εκκλησία του Αγίου Τίτου να δει γιατί η βόμβα δεν εξεράγει.
Οι Γερμανοί έδωσαν εντολή στους Τυμπακιανούς, να γκρεμίσουν την εκκλησία του Αγίου Τίτου, αλλά κανένα Τυμπακιανός δεν ήθελε την γκρεμίσει. Ο Γερμανός αξιωματούχος απείλησε τότε με ξύλο του κασμά τους συγκεντρωμένους επιταγμένους Τυμπακιανούς, αλλά αυτοί αρνιόταν να χαλάσουν την εκκλησία τους. Τότε ο Γερμανός αξιωματικός ανεβαίνει στη νοτιοδυτική γωνία της μικρής εκκλησιάς και άρχισε να γκρεμίζει πέτρες από τη γωνία της , στη δεύτερη πέτρα, γκρεμίζετε και αυτός μαζί με τη πέτρα και το κτυπάει στο σώμα του και σκοτώνετε. Θεωρήθηκε θαύμα από τους παρευρισκόμενους Τυμπακιανούς.. Και έτσι η εκκλησιά δεν κατεδαφίστηκε, αλλά τον ναό του Αγίου Τίτου στα χρόνια της κατοχής οι Γερμανοί τον χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα θεάτρου. Την εικόνα της εκκλησία του Αγίου Τίτου στα χρόνια της Κατοχής, οι κάτοικοι του Τυμπακίου την είχαν μεταφέρει στο μοναστήρι Καλυβιανή και ορκιστήκαν μόλις απελευθερωθεί το Τυμπάκι θα πήγαιναν την εικόνα του Αγίου στην θέση της. Και μετά το πόλεμο τοποθετήθηκε ξανά εικόνα στη εκκλησία του Αγίου Τίτου.
Μόλις κατάλαβαν το Τυμπάκι τα γερμανικά στρατεύματα αποφάσισαν την κατασκευή του μεγάλου αεροδρομίου Τυμπακίου και εργάζονταν καθημερινά, επί δύο χρόνια, 3000-3.500 εργάτες. Από τα 1312 σπίτια του Τυμπακίου άφησαν ανέπαφα μόνο 74, κατά πλειοψηφία δίπατα, και από τον Κόκκινο Πύργο άφησαν μόνο 6 σπίτια. Οι πέτρες των υπολοίπων σπιτιών που κατεδαφίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως υπόστρωμα του αεροδρομίου. Οι κάτοικοι του Τυμπακίου με εντολή των κατοχικών δυνάμεων πήγαν στα γειτονικά χωρία. (πηγή: 2ο ΠΕΝΑΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, Βιάννος 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, Σπυριδάκης Μιχάλης).
Στην κατοχή η χάρη του Αγίου Τίτου ήταν σύμβολο αντίστασης και πίστης στη περιοχή. Η συμβολική ιστορική διαδρομή -πορεία (τρέξιμο- πεζοπορία ) θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Αγίου Τίτου του Τυμπακίου και μαραθωνοδρόμοι θα μεταφέρουν εικόνα του Αγίου Τίτου στη Μονή Καλυβιανή και θα την μεταφέρουν ξανά στον Άγιο Τίτο της 24-Αυγούστου-2018 , ημέρα Παρασκευή , παραμονή του Αγίου Τίτου, ώρα 6.00 το απόγευμα.
Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
Η πρώτη πορεία μνήμης αρχίζει από το προαύλιο της εκκλησιάς του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι. Ο ιερέας της ενορίας του Τυμπακίου, θα δώσει εικόνα του Αγίου Τίτου στους Μαραθωνοδρόμους και θα τους ευλογήσει. Θα ακολουθήσει μια σύντομη ιστορία της ιστορίας της εκκλησίας του Αγίου Τίτου Τυμπακίου κατά την κατοχή. Και από το κ Πατατουσακη Γ (μαραθωνοδρόμο )μια σύντομη ιστορία για τις πορείες μνήμες που γίνονται στην Ελλάδα για την κατοχή. Μετά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου έδωσε την εκκίνηση της ιστορικής πορεία, κ Χαλκιαδάκης Δ.
Οι μαραθωνοδρόμοι θα ξεκινήσουν μαζί με την εικόνα του Αγίου Τίτου και μαύρη σημαία μέχρι στη Παναγία Καλυβιανή. Η μαύρη σημαία θα συμβολίζει την καταστροφή και εκκένωση του Τυμπακίου κατά την αρχή της κατοχής και το σταμάτημα της θείας λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Τίτου Τυμπακίου.
Μια κατοχική μαντινάδα αναφέρει “Μαύρα θα βάψω να φορώ σαν τον Άγιο Τίτο που οι Γερμανοί έβαψαν τον τοίχο”.
Πηγαίνοντας οι Μαραθωνοδρόμοι στη Παναγία Καλυβιανή, παίρνοντας την ευλογία της Ηγουμένης και του προσωπικού της Μονής, στην επιστροφή κρατώντας της εικόνα του Αγίου Τίτου μαζί με την Ελληνική σημαία περνούν το δρόμος της επιστροφής , συμβολίζοντας έτσι την απελευθέρωση του Τυμπακίου και της πατρίδας από τις φασιστικές δυνάμεις και παραδίδουν στο τέλος της διαδρομής την εικόνα του Αγίου Τίτου στον ιερέα της ενορίας του Τυμπακίου.
Η πορεία μνήμης περνάει νοτιο -ανατολικά του Τυμπακίου και πηγαίνει προς τον Άγιο Νεκτάριο, ακολουθεί τον χωματόδρομο, νοτικά και παράλληλα της εθνικής οδού, συνεχίζει τον επαρχιακό δρόμο Τυμπακίου -Καμηλαρίου και εισέρχεται στην όχθη του Γεροποτάμου. Παράλληλα με το Γεροπόταμο, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κρήτης, βρίσκεται χωμάτινος δρόμος μέχρι τις αρχαιότητες της Αγίας Τριάδας. Η διαδρομή περνάει από τον κόμβο του Γεροπόταμου και του Κουτσουλίτη Ποταμού και συνεχίζει τον δρόμο του αναδασμού, κάτω από τον λόφο της αρχαίας Φαιστού, μέχρι στο ύψος του νοτικού δρόμου του αρτοποιείου “ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ” και η πορεία φθάνει μέχρι την Παναγία Καλυβιανή. Ακολουθείται στη επιστροφή προς στο Τυμπάκι η ίδια ακριβώς πορεία.
Κατά το δρόμο της επιστροφής, στο Γέρο Δέτη , κοντά και δυτικά στην γέφυρα προς Φαιστό, θα γίνει ένα μικρό διάλλειμα, 10 λεπτών, και θα ακολουθήσει ξενάγηση στα κατοχικά γερμανικά οχυρά και στο αμυντικό οχυρωματικό τοίχος στους μαραθωνοδρόμους. Και θα κρατηθεί, στο τέλος, ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του ΒΠΠ και γενικά για τους νεκρούς των πολέμων για το σταμάτημα των πολέμων για ειρήνη και ευημερία των λαών, πλησίον στο γερμανικό αμυντικό οχυρωματικό τοίχο. Η ξενάγηση θα επικεντρωθεί το γεωπολιτικό στρατιωτικό ρόλο που είχαν αυτές οι αμυντικές οχυρώσεις στο τέλος του ΒΠΠ στην Μεσόγειο. ( Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ Σπυριδάκη Μ)
Σε ολόκληρη την διαδρομή οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί να απολαύσουν την θέα του Ψηλορείτη και των Αστερουσίων , θα περάσουν κοντά από καλαμιώνες, αμπελώνες, ελαιώνες, πορτοκαλιές λεμονιές , συκιές, μουριές, πλατάνους, ευκαλύπτους . Επίσης θα περάσουν από το αρχαία λιμάνια της μινωικής Φαιστού της αρχαία λίμνη της και από το λιμάνι της αρχαίας Αγίας Τριάδας.
Συμμετέχοντες Μαραθωνοδρόμοι θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και διάφορα δώρα.