ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ…

0
289

Φτάσαμε αισίως σχεδόν στο μέσο της φετινής τουριστικής περιόδου, οι αφίξεις στις πύλες εισόδου του Κρήτης δείχνουν ότι θα φιλοξενήσουμε φέτος περισσότερους επισκέπτες, ίσως από κάθε άλλη χρονιά, και παρόλα αυτά σε κάποιες από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού ακόμη δεν υπάρχει ναυαγοσώστης!

Ειδικότερα, στον Δήμο Φαιστού, ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών Ηρακλείου Γιάννης Σταμαθιουδάκης, ακόμη δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ναυαγοσωστική κάλυψη και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής.

Εξαίρεση αποτελούν τα Μάλια, για την οποία υπήρξε σχετική μέριμνα.

«Δυστυχώς προχθές είχαμε ένα επεισόδιο που δείχνει και την ανάγκη που υπάρχει.

Κινδύνεψε μια γυναίκα που κολυμπούσε στην παραλία του Κομμού και ευτυχώς βρέθηκε κάποιος άλλος κολυμβητής σε μικρή απόσταση για να τη βοηθήσει», είπε ο κ. Σταμαθιουδάκης.

Στους υπόλοιπους δήμους πάντως οι διαδικασίες κινήθηκαν εγκαίρως και σε όλες τις οργανωμένες παραλίες έχουν εγκατασταθεί ναυαγοσώστες, από την 1η Ιουνίου, και θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμαθιουδάκη, οι ναυαγοσώστες βρίσκονται καθημερινά στο πόστο τους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και όπως διαβεβαιώνει «δεν υπάρχει μέρα που να μην χρειαστεί να επέμβουν. Καθημερινά γίνονται διασώσεις…

Σε ορισμένες πολυσύχναστες παραλίες μάλιστα, όπως στα Μάλια, μπορεί να γίνουν και πέντε διασώσεις σε μια μέρα».

Όσα είπε ο κ. Σταμαθιουδάκης επιβεβαιώνονται από επίσημα στοιχεία που καταγράφουν οι λιμενικές αρχές. Κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού είχαμε 380 πνιγμούς πανελλαδικά.

Από αυτούς οι 48 καταγράφηκαν σε παραλίες όπου υπήρχε ναυαγοσώστης, δηλαδή ποσοστό μικρότερο από 15%. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που, όπως επισήμανε ο κ. Σταμαθιουδάκης, «οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις πιο πολυσύχναστες παραλίες και είναι συνεπώς αναμενόμενο να έχουμε σε αυτές τις παραλίες περισσότερους ανθρώπους να κινδυνεύουν, αλλά και περισσότερες διασώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ναυαγοσωστών Ηρακλείου δεν μπορεί να γίνει διάκριση στις περιπτώσεις των ατόμων που διασώζουν οι ναυαγοσώστες, ούτε ως προς την εθνικότητα, ούτε ως προς την ηλικία.

«Ίσως η διαφορά με τους Έλληνες είναι ότι γνωρίζουμε τις θάλασσες μας.

Αντίθετα οι αλλοδαποί συχνά βλέπουν ήσυχα τα νερά, ότι δεν έχουμε δηλαδή μεγάλα κύματα, και θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν.

Δεν γνωρίζουν όμως ότι στις ελληνικές θάλασσες έχουμε πολύ ισχυρά ρεύματα».