ΤΙΜΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1942…

0
618

Η Μνήμη των εκτελεσθέντων, από τα στρατεύματα κατοχής την 1η Ιουνίου 1942 στις Μοίρες τιμήθηκε για μια ακόμα χρονιά, αυτή την Κυριακή 3 Ιουνίου, από το Δήμο Φαιστού και από το Τοπικό Συμβούλιο της Κωμόπολης έδρας του Δήμου με την τέλεση μνημοσύνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου και Τρισάγιο στο Κοιμητήριο.

Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου & επισήμων, ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Nαό Αγίου Γεωργίου Μοιρών., ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. κ. Μακαρίου και ακολούθησε η Τέλεση Μνημοσύνου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γεωπόνος-Ιστορικός ερευνητής κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή προς το κοιμητήριο όπου τελέστηκε Τρισάγιο και έγινε Προσκλητήριο των νεκρών ηρώων. Μετά την κατάθεση στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο.

76 χρόνια μετά

Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με δήλωση του για την εκδήλωση στη Μνήμη των Εκτελεσθέντων, ανέφερε τα εξής: «76 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία στις Μοίρες.

H σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας: μνήμης για τους ήρωες συντοπίτες μας και υπερηφάνειας για τους ήρωες συντοπίτες μας που αποτελούν υπόδειγμα ανδρείας και αυτοθυσίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες Μοιριανούς – σύμβολα θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης.Τιμούμε τις πράξεις και τον ηρωισμό τους, υποκλινόμαστε στην μνήμη τους και κρατούμε άσβεστη την ιερή παρακαταθήκη που άφησαν σε μας και τα παιδιά μας.

Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας, το μήνυμα της θυσίας τους, το μήνυμα του αγώνα για τα υπέρτατα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».