ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ…

0
155

Το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγμένου Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, για την αυτοδιοίκητή περίοδο 20242028.

Η ορκωμοσία τελέσθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πατήρ Ευάγγελο Κοπανάκη ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κκ Ειρηναίου ο οποίος δεν παρευρέθηκε για λόγους υγείας.

Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην λιτή αλλά ουσιαστική τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης π. Αθανάσιος Καραχάλιος, ο Βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Δανδουλάκης, Νίκος Κακογιαννάκης και οι νεοεκλεγμένοι Μιχάλης Βάμβουκας, Μιχάλης Σαρρής και Βαγγέλης Τσουδερός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου Στέλιος Ξεζωνάκης ο οποίος εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου Νίκος Δερεδάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σπηλίου Υπαστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Παπαδογιαννάκης, ο Υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου Αντιπύραρχος Δημήτρης Δρυγιαννάκης και ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου Επαμεινώνδας Φραγκιαδάκης καθώς και ο Σταθμάρχης του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος δημοτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την σημερινή παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, σε μία σεμνή και λιτή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά με τόσο σημαντικά και ουσιαστικά μηνύματα.


Δώσαμε όλοι έναν όρκο για έντιμη και ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων που καλούμαστε να υπηρετήσουμε.


Δεσμευτήκαμε ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα προοπτική για το Δήμο μας, από την οποία δεν περισσεύει κανείς.


Δεσμευτήκαμε απέναντι σε όλους εσάς που μας εμπιστευθήκατε ξανά προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας, να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και να διαμορφώνουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους.


Δεσμευτήκαμε να εργαζόμαστε άοκνα και συνετά με μοναδικό σκοπό την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων του.

Οι δημότες μας έδωσαν μια καθαρή εντολή μεγάλης αυτοδυναμίας και ισχυρής πλειοψηφίας.

Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι η καθαρή εντολή της 8ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί λευκή επιταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι για μένα μία έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου του τόπου.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί. Η εμπιστοσύνη σας προς τον συνδυασμό μας και προς στο πρόσωπο μου, μεταφράζεται ως ιστορικό χρέος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσο θα έχω την τιμή να υπηρετώ τους συνδημότες μου από τη θέση του Δημάρχου, ο Δήμος μας θα διοικείται:


Με σύνεση, με συναίνεση και σύνθεση αλλά και αποφασιστικότητα.
Με ήθος, συνέπεια, όραμα, σχεδιασμό και σκληρή δουλεία
Με υπομονή, επιμονή και προσήλωση για να φέρουμε σε πέρας και τα πιο μεγάλα σχέδια.


Όπως πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια, έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι και στη νέα δημαρχιακή θητεία που ανοίγεται.


Το έχω πει άλλωστε πολλές φορές ότι ο Δημαρχιακός θώκος δεν είναι λάφυρο αλλά μια θέση τεράστιας ευθύνης και καθημερινού αδιάκοπου αγώνα.


Είναι μια θέση από την οποία πρέπει να υπηρετείς αξίες και όχι αξιώματα, ιδέες και όχι ιδεολογίες ή ακόμα χειρότερα ιδεοληψίες.


Έτσι ακριβώς ξεκινήσαμε αυτό το δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι.

Με απρόβλεπτες καταστάσεις και κρίσεις, και με αγωνία, για το πώς αυτές, θα επηρεάσουν τον τόπο μας. Παρόλα αυτά, σταθήκαμε όρθιοι ως τοπική κοινωνία και προχωρούμε.


Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζεται από όλες τις πλευρές. Εγκλωβισμένη, μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, που συνήθως αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, από τη μια πλευρά, και των μεγάλων αναγκών της κοινωνίας μας, από την άλλη.


Και είναι πολλές οι φορές που θα πρέπει να υψώνεις το ανάστημα σου και να παραμένεις αμετακίνητος για να υπερασπιστείς τα αιτήματα του τόπου σου και τα δικαιώματα τον δημοτών σου.

Κυρίες και Κύριοι
Την δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες εκτελέστηκε ένα κολοσσιαίο δημοτικό έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Ο Δήμος μας έχει μπει οριστικά σε μια νέα εποχή.
Υλοποιήσαμε τον σχεδιασμό μας έχοντας θέσει μια σειρά αλληλένδετων στόχων όπως η ορθολογική διαχείριση οικονομικών, η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων κατακτώντας πολλές πανελλαδικές πρωτιές, η αναβάθμιση των υποδομών μας με μικρά ή μεγάλα έργα, η επέκταση των κοινωνικών δομών αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για κάθε Δημοτική Αρχή.

Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα στον Δήμο μας δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, επινοητική και αποτελεσματική πολιτική.


Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την σημερινή κυβέρνηση όσο τις προηγούμενες για την έμπρακτη στήριξη τους. Τους πρώην και νυν βουλευτές του Νομού μας όλων των κομμάτων.

ην Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, και βέβαια τον συντοπίτη μας, για την συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και την νέα αυτοδιοικητική περίοδο με τους νεοκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους.


Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η πρόοδος δεν έρχεται μέσα από εύκολα λόγια και ευχές αλλά κατακτιέται μέσα από σχέδιο, δουλειά και διεκδίκηση. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από την 1η Ιανουαρίου.

Με δυναμισμό, προγραμματισμό και συνέργεια θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όσα θέλουμε να αλλάξουμε και όσα θέλουμε να εξελίξουμε.


Τώρα, είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ωριμότητα αλλά και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας καθένας από το δικό του μετερίζι στην κοινή προσπάθεια για να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις δεν έχουν καμία θέση ούτε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και στον δημόσιο διάλογο.

Δεν μας επέλεξαν για αυτό οι δημότες.

Προφανώς θα υπάρξουν και στιγμές που θα διαφωνήσουμε.


Άλλωστε, αυτή είναι η ομορφιά και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχουν αντίπαλοι.

Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικούς ρόλους αλλά με κοινές αγωνίες για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Άλλωστε ο δρόμος για την ευημερία περνάει μέσα από την ομοψυχία και συνεννόηση.


Ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απαξίωση της συμμετοχής στα κοινά και αμφισβήτηση θεσμών και αξιών, θεωρώ πως εμείς ως αιρετοί θα πρέπει, πρώτοι, να δώσουμε το ηθικό παράδειγμα και να αποτελέσουμε πρότυπα πολιτικού πολιτισμού, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας προς την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, η οποία προσδοκά από εμάς να γίνουμε η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.


Εύχομαι, οι ιδέες, η στάση και η δράση όλων να συμβάλλουν καθοριστικά προς την κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε πολύ σκληρά.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καλωσορίσω όλα τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους και τους συμβούλους των Κοινοτήτων, να τους ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη και καλή συνεργασία και να τους ευχαριστήσω για την απόφασή τους να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία του τόπου και των δημοτών μας μέσω της συμμετοχής τους στα συλλογικά όργανα του δήμου.

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της νέας διαδρομής, η οποία αρχίζει από σήμερα, όλοι μας θα είμαστε περήφανοι για τον θεσμό που υπηρετήσαμε.

Θα ήθελα επίσης να καταθέσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και τις θερμές μου ευχαριστίες στους απερχόμενους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και τοπικούς συμβούλους που επί σειρά ετών προσέφεραν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας ο καθένας, από τον τομέα ευθύνης του, στα σημαντικά βήματα προόδου που κατέγραψε ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια αλλά και σε όσους υποψήφιους δεν κατάφεραν να εκλεγούν τους οποίους θέλω δίπλα μου ώς συνεργάτες σε αυτό τον αγώνα καθώς δεν περισσεύει κανείς.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και τους συνεργάτες μου γιατί στα χρόνια αυτά συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση ενός τιτάνιου δημοτικού έργου το οποίο συγκρίνεται με πολύ μεγαλύτερους Δήμους της χώρας οι οποίοι όμως έχουν πολλαπλάσιο στελεχιακό δυναμικό.

Οι υπηρεσίες μας, παρα την υπο στελέχωση τους, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην υλοποίηση του Δημοτικού μας έργου και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Επίσης ευχαριστώ την οικογένεια μου η οποία με στηρίζει και στέκεται στο πλευρό όλα αυτά τα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι
Σας ευχαριστώ ξανά όλους για την παρουσία σας και σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία, δύναμη και προκοπή.


Σε αυτόν το νέο αγώνα, σας θέλω όλους συμπαραστάτες.


Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο μας ακόμη καλύτερο, όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας


Σας ευχαριστώ…