ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΤΟΥ 1956…

0
389

Επειδή ξέρουμε ότι σας αρέσουν, όπως και μας, τα ταξίδια στο χρόνο, ελάτε να περπατήσουμε, στη μακρινή δεκαετία του 1950, στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, αυτόν της «25ης Μαρτίου» (αναγνωρίζετε, αλήθεια, σε ποιο σημείο του δρόμου ακριβώς έχουν ληφθεί οι φωτογραφίες;

Αν όχι θα σας το πούμε παρακάτω) ακολουθώντας την πομπή «υποδοχής» στη Μεσαρά του νέου Επισκόπου Αρκαδίας Τιμοθέου, την ημέρα της επίσημης εγκατάστασης του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου του 1956.

Είχε προηγηθεί, στις 28 Μαΐου του ίδιου χρόνου, η «παμψηφεί», από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ανάδειξη του Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Παπουτσάκη σε Επίσκοπο Αρκαδίας.

Σημειώνεται ότι η Επισκοπή Αρκαδίας μετονομάσθηκε το 1961 σε Γορτύνης και το 1962 έγινε Μητρόπολη. Η χειροτονία του Τιμοθέου σε Επίσκοπο έγινε στις 26 Αυγούστου του 1956 στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου από τον μακαριστό Μητροπολίτη (και αργότερα Αρχιεπίσκοπο) Κρήτης Ευγένιο και την Ιερά Σύνοδο της Κρήτης.

[Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί στο ύψος που βρίσκεται ακόμα και σήμερα το κατάστημα «SINGER» Μενέλαου Σπυριδάκη. Στη θέση του τότε «Ραφείου Μύρωνος Τζαγκαράκη» σήμερα βρίσκεται το Κοσμηματοπωλείο Φραγκίσκου Ρομπογιαννάκη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Σάββα «Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Μοιρών» ]

Πηγή:Δια- SOS- τε την Μεσαρά…