ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ…

0
461

1.    Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενισχυση των 800 ευρώ. Συνολικά θα καλυφθούν 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ θα καλυφθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού μισθού τους για 45 ημέρες.

2.    Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Συνολικά θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς την εφορία.

3.    Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

4.    Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

5.    Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους.

Για όσες δεν εντάσσονται στα μέτρα πρέπει να καταβληθεί εντός της προθεσμίας, που ορίζει ο νόμος, δηλαδή πριν το Πάσχα.

Αν μια επιχείρηση τεθεί σε προσωρινή αναστολή, το τμήμα του δώρου για το διάστημα αυτό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

6.    Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

Τρίμηνη αναστολή πληρωμής χρεών σε όσους πλήττονται

Για «μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε την οικονομία», όταν περάσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως το κράτος αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ, που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

Για το θέμα των επιταγών, είπε πως αναζητείται λύση καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

Τέλος, σημείωσε πως στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί 1 δισ. ευρώ ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις.