ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 773.914 ΕΥΡΩ…

0
363

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες δημοπράτησης για την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης οικισμών του Δήμου Αγίου Βασιλείου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος προϋπολογισμού 773.914 ευρώ η οποία βρίσκεται στο στάδιο προσωρινού αναδόχου.
Η οριοθέτηση των οικισμών του Δήμου ήταν το αντικείμενο της κοινής επίσκεψης του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, με τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε δεσμευτεί για την χρηματοδότησης της μελέτης η οποία θα λύσει τα πολεοδομικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τα όρια των οικισμών.


Η μελέτη αφορά την οριοθέτηση, καθώς και τον καθορισμό των όρων δόμησης και των επιτρεπόμενων χρήσεων των οικισμών και έχει σκοπό την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας.


Ο κ. Ταταράκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εξέλιξη για την ανάπτυξη της περιοχής και σημείωσε «με την ολοκλήρωση της Β’ φάσης της μελέτης οι οικισμοί μας θα θωρακιστούν απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα οικιστικής ανάπτυξης ενώ θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και ανάσα σε εκατοντάδες δημότες που για χρόνια δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.»


Πρόσθεσε ότι «εκτός από την οριοθέτηση αντικείμενο του έργου είναι η Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά καθώς και η Μελέτη Προσωρινής Οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων».


Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης ότι « σε αυτή τη φάση, εκτός από τους υφιστάμενου οικισμούςς, θα μελετηθεί αν πληρούν τα κριτήρια του νόμου περί οριοθέτησης οικισμών για την ΔΕ Λάμπης ο Ξηρόκαμπος στην Αγία Γαλήνη, η Τριόπετρα, η Αγία Φωτεινή, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Παύλος και για την ΔΕ Φοίνικα η Σούδα, η Πίσω Μονή Πρέβελη, το Αμμούδι, τα Σχοινάρια, η Παλαιά Ταβέρνα της Κοινότητας Μαριού, το Δαμνόνι, το Καλυψώ, ο Κάμπος, τα Κόκκινα Χωράφια, ο Φοίνιξ, ο Κόρακας και ο Πολύριζος.»