ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ…

0
1155
Ο νόμος και πού επεκτάθηκε

Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία και ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκδώσει τότε δύο διατάγματα: ένα «σχετικά με την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα» – δηλαδή, στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που προσάρτησε με παράνομα δημοψηφίσματα στην Ρωσία – και ένα «σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 19ης Οκτωβρίου 2022 αριθ. 756».

Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη πλήρως στα εδάφη της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, Περιφέρεια Χερσώνα, Περιφέρεια Ζαπορίζια).

Στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, όμως – Μπριάνσκ, Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ, Περιφέρεια Ροστόφ, Κρατική περιφέρεια Κρασνοντάρ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία και την Σεβαστούπολη – κηρύχθηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Μετά την ανταρσία της Wagner και του Γεγκένι Πριγκόζιν, που βρίσκεται στην πόλη Ροστόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναβάθμισε σε στρατιωτικό νόμο το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικό έδαφος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου κηρύχθηκε τότε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Και αυτό, γιατί η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο έδαφός της έγινε από την ΕΣΣΔ τον Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.