ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ…

0
742

Του Κώστα Παραδεισανού


Χαράζει η μέρα και το ξέφωτο μας βρίσκει να ανηφορίζουμε για την Φανερωμένη.


Σ’ ένα μέρος που άλλοτε εκατοντάδες άνθρωποι αντάμωναν κάθε Παρασκευή του Πάσχα, σήμερα λίγες δεκάδες ταπεινοί προσκυνητές βρεθήκαμε για να ανάψουμε κερί και λιβάνι στη Χάρη της Παναγίας.

Η ψαλμωδία, πλησιάζοντας, ολοένα και δυναμώνει, όπως και η επιθυμία μας για το φετινό αντάμωμα.

Ο παπα-Γιάννης, πιστός στο ραντεβού του αντάμα με τον π. Παύλο, όπως και Αϊγιαννιώτες, Ανωμεριανοί, Χωρδακιανοί και άλλοι πιστοί που βρεθήκαμε στο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, της περιφέρειας Χωρδακίου Αμαρίου.


Η προσευχή μας για παρόντες και μακρινούς, ας εισακουστεί.


Μετά την ευλογία των άρτων και το αντίδωρο, το έθιμο υπαγορεύει όλοι μαζί να ανταμώσουμε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα στην πηγή με το “Αγίασμα”, για να ανοίξουμε τα βουργιαλάκια μας και να πιούμε το κρασάκι στο αντάμωμα όλων μας με υγεία.


Και χαιρόμαστε όλοι και χαίρεται και η Φανερωμένη, που χαμηλώνει από τα Ουράνια για να γλεντήσει αντάμα με τους πανηγυριώτες.


Γλυκιά μελωδία ξεκινάει από τα όργανα θείου και ανηψιού Χριστιανάκη που συνοδεύουν τους χορευτές πανηγυριώτες, αντάμα με το αυτοσχέδιο τραγούδι.


Και αντιλαλεί στη ρεματιά, φτάνει στη γέφυρα του Μανουρά, στον Αϊγιάννη, στο Ανωμέρος, λοξοδρομεί στο Κέντρος, τον Ψηλορείτη και αντηχεί ολάκερη η Κρήτη!


Και του χρόνου με υγεία να αξιωθούμε στη χάρη Της!!!
28-04-2022