ΟΛΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝΙ…

0
1554

Σχεδόν κάθε δρόμος και γωνιά της Τεχεράνης φιλοξενεί σήμερα πόστερ, φωτογραφίες και πινακίδες με πορτρέτα του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σορός του Σουλείμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα, μετέδωσε το πρωί επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Από χθες, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, διαμηνύοντας ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Τεράστιες πινακίδες με φωτογραφίες και συνθήματα κατά της Αμερικής έχουν υψωθεί σε κτίρια και γέφυρες γύρω από την Τεχεράνη σήμερα, ενώ ένα κτίριο είναι βαμμένο με ταν αμερικανική σημαία και νεκροκεφαλές.

Η οργή κατά των ΗΠΑ ξεχειλίζει ενώ χθες χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, για να θρηνήσουν τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Είμαστε μαζί σας», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Παλαιστίνης της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ο Σουλεϊμανί, 62 ετών, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε την Τετάρτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο θάνατός του σόκαρε το Ιράν και προκάλεσε ανησυχίες για μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή : lifo.gr