ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ…

0
932
Γράφει: η Μαρία Γιαμπουλάκη…

Mαθητεία… Μια λέξη κλειδί, πολλές συζητήσεις. Δεν είμαι από αυτούς που είναι ενάντια στη μαθητεία, ίσα ίσα υπό προϋποθέσεις είναι εξαιρετικό εργαλείο για τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες προκειμένου η μετάβασή τους στην αγορά εργασίας να είναι περισσότερο ομαλή.. (Να μην αναφερθώ καλύτερα σε όλα αυτά τα αφοριστικά που έχω ακούσει για τη μαθητεία από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν τι είναι).

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: αν και καθυστερημένα αρχίζει να παίρνει τη θέση που της αξίζει και ενδεχομένως να σταματήσει να είναι η λύση ανάγκης για τους περισσότερους και να γίνει η επιλογή τους!
Άλλο όμως είναι όλα τα παραπάνω και άλλο να ακούς από τον υφυπουργό Παιδείας τη φράση ότι “η Επαγγελματική Κατάρτιση είναι καλύτερη από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”… Καλύτερη ως προς τι; Ενδεχομένως να έχει ένα προβάδισμα στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ιδίως σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε. Ισχύει το ίδιο και για την μακροπρόθεσμη επαγγελματική σου αποκατάσταση ή τη δυνατότητα μετάβασής σου σε άλλο αντικείμενο; Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο ξέρουν ότι δεν μπορούν να σου απαντήσουν μονολεκτικά και έχουν δίκιο!
Το σίγουρο είναι ότι η ΕΕΚ και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι δύο πυλώνες απαραίτητοι και ο ένας ενδεχομένως να συμπληρώνει και να τροφοδοτεί τον άλλον…

Ας σταματήσουμε να είμαστε υπερβολικοί στις τοποθετήσεις μας.. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ξεφεύγουμε σταδιακά από το όνειρο της ελληνίδας μάνας να μπει το παιδί της στο πανεπιστήμιο ακόμα και αν δεν ήταν επιλογή του ίδιου του παιδιού.

Μην πάμε όμως στο άλλο άκρο και φτάσουμε στο σημείο να αφορίζουμε την Ανώτατη Εκπαίδευση!