ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΚΑΡΙΟ…

0
364

Θεία Λειτουργία για την Ιερή Μνήμη του Αγίου Μακαρίου, Ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Μακαρίου, τελέστηκε στις Μοίρες, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου που βρίσκεται δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας.

Ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γεννήθηκε το 301 μ.Χ. στην Αίγυπτο και έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 – 395 μ.Χ.).

Σε ηλικία 30 χρόνων αποσύρθηκε στην έρημο της Νιτρίας και στη Συρία, όπου παρέμεινε για εξήντα ολόκληρα χρόνια και απέκτησε μεγάλη φήμη για τον ασκητικό του βίο και τις άλλες θαυμαστές αρετές του.

Επειδή, παρά το νεαρό της ηλικίας του, προέκοπτε στις αρετές ονομάσθηκε «παιδαριογέρων».

Στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο του οποίου έγινε μαθητής.

Σε χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, λόγω της ενάρετης ζωής του αξιώθηκε από τον Θεό να λάβει το χάρισμα της θεραπείας των ασθενών και της προφητείας.

Ο Όσιος Μακάριος και έφθασε σε βαθύ γήρας, κοιμήθηκε με ειρήνη το 395 μ.Χ.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ : «Της ερήμου πολίτης και ενδύτι άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε Πατήρ ονομα Μακάριε · νηστεία αγρυπνία διαυχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύσω ατομικά νοσούντας, και τας ψυχτός αντικειμενός, λουτρούς λουτρού.

Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, διαξα τω σε στεφανώσαντι, διαξα τωυτόούντι διά σου πάσιν ιάματα… »