ΚΟΠΉ ΠΊΤΑΣ Π.Σ. “Ο ΚΥΜΙΝΆΡΗΣ”…

0
508


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του πολιτιστικού συλλόγου ” Ο Κυμινάρης” στον Αϊ-Γιάννη.


Παρόντες, ο δημάρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ο προέδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, τοπικοί άρχοντες, σύσσωμοι οι Αιγιαννιώτες και φίλοι αυτών.

Ιδιαίτερη στιγμή χαράς για τους μικρούς μας φίλους, αυτή που ο Αϊ Βασίλης μοίρασε απλόχερα δώρα!


Προηγήθηκε τελετή κοπής από τον π. Παύλο, ακολούθησε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας, ευχές από τον πρόεδρο του Π.Σ. Κυμινάρης, ευχές από τον Δήμαρχο και ανταλλαγή ευχών από όλους και όλες για το 2023.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το πλούσιο κέρασμα προς όλους, προσφορά του συλλόγου. Το φλουρί έτυχε στον π. Παύλο, ενώ τυχεροί της κλήρωσης, ο Μιχάλης και η Κική! Κερδισμένοι όλοι όσοι παρευρεθήκαμε!


Ευχαριστούμε τον δήμαρχό μας για την έμπρακτη αγάπη του προς το χωριό μας!

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!


Καλή χρονιά σε όλες και όλους! Ειρηνικό, ελπιδοφόρο, δημιουργικό το 2023.

Η αγάπη να ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας.

Υγεία, χαρά, ευημερία, ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, αλληλεγγύη, πνεύμα συνεργασίας, με σεβασμό στο διαφορετικό, χαμόγελα και πόρτες ανοιχτές για ευτυχία προσωπική και οικογενειακή.


Ας γεμίσουμε το 2023 με φως, μουσική, ήχους, χρώματα και μυρωδιές με κυρίαρχο το άρωμα της αγάπης!


Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Κυμινάρης, 8-1-2023”

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας:
Κώστας Παραδεισανός, Πρόεδρος
Δημήτρης Δάρρας, Αντιπρόεδρος
Ζέτα Χανιωτάκη, Γραμματέας
Μιχάλης Παραδεισανός, Ταμίας
Όλγα Κορωνάκη, Οργανωτικός Γραμματέας
Σπύρος Μαριδάκης, Μέλος
Λευτέρης Χανιωτάκης, Μέλος

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου:
Αιδεσιμώτατε, κύριε Δήμαρχε του Δήμου Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανέ
Κύριε Πρόεδρε Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριοι Αντιδήμαρχοι,
Κύριε Δημοτικέ Σύμβουλε,
Κύριε Πρόεδρε της κοινότητας,
Αγαπητό συμβούλιο του Συλλόγου Κυμινάρης,
Αγαπητοί συγχωριανοί,
φίλες και φίλοι.


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου “ Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ”, σας καλωσορίζουν στην πρώτη εκδήλωση πολιτισμού του 2023, την κοπή της βασιλόπιτας, μια πράξη συμβολική, πράξη αγάπης, μοιράσματος.


Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή προς τιμήν του Κρόνου, που παρετίθετο δείπνο από τη νέα σοδιά των δημητριακών και έφτιαχναν πίτες με τυρί, μέλι, σουσάμι, μυρωδικά, μπαχαρικά και στη Χριστιανική παράδοση με τον Άγιο Βασίλειο, το δικό μας Αϊ Βασίλη, με την ιστορία των ψωμιών και των τοποθετημένων σ’ αυτά κοσμημάτων.


Από λαογραφική άποψη, η βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της καλοχρονιάς, της ευτυχίας, της αφθονίας και της καλής τύχης, για την κάθε οικογένεια ξεχωριστά αλλά και για τη κοινότητα στο σύνολό της”.


Μέρα γιορτής η σημερινή για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς με την κοπή της βασιλόπιτας με το φλουρί. Να δούμε ποιος θα έχει τύχη αγαθή, όπως το έθιμο το καλεί.

Κυρίαρχα, όμως, είναι η χαρά του ανταμώματος, του μοιράσματος, της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, της ζεστής αγκαλιάς, της ανταλλαγής ευχών, της προσφοράς δώρων με αξία συναισθηματική για τους μικρούς μας φίλους από τον Αϊ Βασίλη που ανυπομονεί, να γεμίσουν τα χεράκια τους, να λάμψουν τα ματάκια τους από χαρά.


ΤΟ Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου “ Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ” εύχεται το νέο έτος 2023 να είναι ειρηνικό, ελπιδοφόρο, δημιουργικό.

Η αγάπη να ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας. Υγεία, χαρά, ευημερία, ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, αλληλεγγύη και πνεύμα συνεργασίας, με σεβασμό στο διαφορετικό, χαμόγελα και πόρτες ανοιχτές για ευτυχία προσωπική και οικογενειακή.


Για το χωριό μας, τον δήμο μας, τον Δήμο Αμαρίου, ευχόμαστε δημιουργική πνοή, σε πνεύμα συνεργασίας.
Τα “δώρα” του Πολιτιστικού Συλλόγου για τη νέα χρονιά αφορούν στις πολύμορφες δράσεις του στον τομέα του Πολιτισμού,( σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο “Άγιος Ιωάννης” της Αθήνας) με τη δική σας, πάντα, συνδρομή και συμπόρευση, καθώς και στη συνεργασία,, με τον Δήμο Αμαρίου, που έχει ήδη μια ιδιαίτερη δυναμική.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας αναφέρω ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις συναντήσεις του συλλόγου μας με τον δήμαρχό μας Παντελή Μουρτζανό, που αφορούν συντήρηση και αποκατάσταση του πολιτιστικού κέντρου και του δημοτικού σχολείου μας, καθώς και έργων υποδομής που άπτονται της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του χωριού μας.

Δήμαρχέ μας, θερμά σας ευχαριστούμε για αυτό, όπως και για την τιμή να παραστείτε στη σημερινή νας εκδήλωση.


Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι.

Θέλουμε επίσης να σας παρουσιάσουμε το ημερολόγιο 2023 του Συλλόγου “Ο Κυμινάρης” και να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον συγχωριανό μας κ. Γαζοράκη Γιώργο ο οποίος κάλυψε εξ ολοκλήρου την έκδοσή του.


Πρόκειται για ένα ιστορικό θα έλεγα ημερολόγιο που έχει δύο φωτογραφίες του χωριού μας.

Η πρώτη το 1937 από το αρχείο του Ρήγα Παραδεισανού με φωτογράφο τον αείμνηστο Στέλιο Παραδεισανό (Λοχαγό) και η δεύτερη 85 χρόνια μετά από το ίδιο σημείο, από τον Κώστα Παραδεισανό, πρόεδρο του συλλόγου Κυμινάρης και αναφέρεται η μαντινάδα:


“Ο χρόνος ο ταξιδευτής θωρεί κι αναθιβάνει
κι ο λοϊσμός φτεροκοπά στσι τόπους τ’ Αϊ-Γιάννη.”
Το ημερολόγιο προσφέρεται στη συμβολική τιμή των 5 €.


Ακόμα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια λαχειοφορο αγορά που θα πραγματοποιηθεί και θα κληρωθούν δύο ρολόγια, ένα αντρικό και ένα γυναικείο, στην τιμή των 2,5 € ανά λαχνό.

Τα έσοδα των λαχνών και του ημερολογίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του πολιτιστικού μας κέντρου, όπως και τα έσοδα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων διατέθηκαν ήδη για τον ελαιοχρωματισμό του κτιρίου.


Ευχαριστούμε όλους εσάς που αγκαλιάζετε με θέρμη όλες τις δράσεις του συλλόγου μας, όπως και τη σημερινή.


Ευχαριστούμε όλους όσοι προσέφεραν για την σημερινή εκδήλωση: τους συγχωριανούς, τον Μπικάκη Ανδρέα και Κώστα, τον Σοφουλάκη Χαρίλαο, τον Σαραντουλάκη Νίκο (Λατίνο), τον Μάνο Γιανναδάκη.


Τέλος, να πούμε στους μικρούς μας φίλους ότι ο Αϊ Βασίλης θα επισκεφτεί σε λίγο το χωριό μας, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις για όλα τα παιδάκια.


Καλή χρονιά σε όλες και όλους!


Ας γεμίσουμε το 2023 με φως, μουσική, ήχους, χρώματα και μυρωδιές με κυρίαρχο το άρωμα της αγάπης!