Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΖΑΡΟΥ ΤΟ 1986…

0
1977

Μνήμες από το παρελθόν, από την εποχή που πραγματοποιούνταν οι εργασίες κατασκευής της τεχνητής λίμνης του Ζαρού (Βότομος), μας ξύπνησε η Πόπη Σπανάκη.

Ήταν καλοκαίρι του 1986 όταν τράβηξε την φωτογραφία που βλέπουμε στην πρώτη εικόνα.

Τα τοιχία περιμετρικά της λίμνης μόλις είχαν τελειώσει και ο αδερφός της, ο Βαγγέλης, άνοιγε με τη τσάπα, το χαντάκι, που αργότερα θα χρησίμευσε για φεύγει νερό από τη λίμνη και να αρδεύεται η γύρω περιοχή.

Για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της λίμνης, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε, πως πριν από τις παρεμβάσεις που βλέπουμε στη φωτογραφία, στην περιοχή υπήρχε ένας μικρός υδροβιότοπος. Σχηματιζόταν εκεί από τον κρατήρα της πηγής του Βότομου. Με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατέστη δυνατή η συγκράτηση των νερών της πηγής…

Αν σήμερα πάμε ένα βολταράκι στην περιοχή το μάτι μας θα χορτάσει… μπλε και πράσινο!

Γύρω από τη λίμνη υπάρχει ταβέρνα για να φάμε, παιδική χαρά για να παίξουν τα παιδιά, διαμορφωμένοι χώροι για να κάνουμε πικ – νικ και στέρνες με πέστροφες που μπορούμε να χαζέψουμε…

Επίσης, αν το βολταράκι μέχρι εκεί το οδικό δεν μας ήταν… αρκετό, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα δεύτερο πεζοπορικό: Από τη λίμνη αρχίζει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου και από εκεί στο υπέροχο Πρινοδάσος του Ρούβα!

Πηγή: www.voltarakia.gr

Φωτογραφία 1: Πόπη Σπανάκη.