Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΕΚΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΙΩΣΗΦ ΣΗΦΑΚΗ…

0
299

Αυτή την Κυριακή 23 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίων Δέκα Δήμου Γόρτυνας θα απονεμηθεί η Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης στον Ιωσήφ Σηφάκη ως καταγόμενο από την περιοχή και για την προσφορά του στην Επιστήμη και στην κοινωνία.

Η Μητρόπολη Γορτύνης & Αρκαδίας εισηγήθηκε
στήν Επαρχιακή Σύνοδο να τιμήσει τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη και η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα να του απονείμει την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, μετά Παπύρου και επιστηθίου Σταυρού.

Την τιμητική διάκριση θα απονείμει ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος αμέσως μετά την τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, όπου θα ιερουργήσει ο ίδιος.

Ο γεννημένος στην Κρήτη, στις 26 Δεκεμβρίου του 1946, Ιωσήφ Σηφάκης, που κατάγεται από τους Αγίους Δέκα, είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2007 τιμήθηκε με το πολύ σημαντικό Βραβείο Τούρινγκ που θεωρείται ως το Νομπέλ της Πληροφορικής.

Έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία, κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα και έκτοτε ζει εκεί.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ.

Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur).

To 2009, του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Το 2012, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Leonardo Da Vinci.