ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΩΝ ” Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ” …

0
313

Με δέος και συγκίνηση εγκαινιάστηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Αϊ-Γιάννη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Κυμινάρης”, η έκθεση Κρητικών Υφαντών, στα πλαισια του 8oυ ΑMARI GREEN FESTIVAL του Δήμου Αμαρίου στη δράση «Οι Αμαριώτισσες ανοίγουν τις κασέλες τους».


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Κυμινάρης”, Κώστας Παραδεισανός, μεταξύ άλλων, τόνισε:


Η συγκίνηση είναι μεγάλη για όλους μας σήμερα, γιατί βρισκόμαστε ανάμεσα στα ιερά κειμήλια της υφαντικής τέχνης που μας κληροδότηααν μανάδες και γιαγιάδες.


Υφαντά απαράμιλλης αισθητικής με φως, χρώματα, ψυχή, με ποικίλα μοτίβα, πλούσιο διάκοσμο και διαφορετικές τεχνικές ύφανσης, αλλά και περίσσιου κόπου, φτάνοντας από το μαλλί των προβάτων, το μετάξι και το λινάρι, στο ιερό νήμα και τα υφαντά.

Δημιουργίες ενός βίου αυτάρκους, ενός πολιτισμού, του πολιτισμού των ορέων.


Ευχαριστούμε θερμά τις Αϊγιαννιώτισσες που με προθυμία άνοιξαν τις κασέλες τους και μας εμπιστεύθηκαν τους προγονικούς θησαυρούς.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους και όλους που βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης.


Ευχαριστούμε τον εφημέριο του χωριού μας π. Γρήγορη, τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αμαρίου κ. Σταθοράκη Γιώργο, τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου Νίκο Βασιλάκη, την Πρόεδρο του Π.Σ. Κουρουτιανών κ. Κελέκη Γεωργία που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς όλες και όλους τους Αϊγιαννιώτες που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.


Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη μανάδων και γιαγιάδων., είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στα πρόσωπά τους.


Ευχή και χρέος όλων μας, να διατηρήσουμε την παράδοση της υφαντικής τέχνης και να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενιές.

Π.Σ. ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ, “Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ”
22 Ιουλίου 2023