ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ -ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ…

0
413

«Σχετικά με ανακοίνωση δημοτικών συμβούλων, με στην οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να απέχουν από την διά περιφοράς συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου με μοναδικό θέμα την κατανομή της 1ης χρηματοδότησης έτους 2023 στις Σχολικές Επιτροπές, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβα μια συγκεκριμένη εισήγηση, για ένα κατεπείγον θέμα που αφορά στα σχολεία μας και έπραξα το αυτονόητο.

Όρισα την συνεδρίαση το συντομότερο δυνατό και με την ταχύτερη διαδικασία που η νομοθεσία προβλέπει, ώστε να διασφαλιστεί ότι η σχετική χρηματοδότηση θα φθάσει εγκαίρως στα σχολεία μας, για την κάλυψη των αναγκών τους.


Καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στα παιδιά μας και δεν προσφέρεται για διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και δημιουργία εντυπώσεων, καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Δήλωση Σοφίας Χατζάκη – Σφακιανάκη

«Σε απάντηση της πολύ “ενδιαφέρουσας” ανακοίνωσης των κ. Σχοιναράκη,Ξυλούρη, Βρυσανάκη και Βεϊσάκη, και καθώς, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, είμαι η εισηγήτρια του μοναδικού θέματος της δια περιφοράς συνεδρίασης της 27ης Μαρτίου (με θέμα την κατανομή της 1ης χρηματοδότησης του έτους 2023 στις Σχολικές Επιτροπές και κατά συνέπεια στα Σχολεία του Δήμου μας), θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:
Εκείνοι που “ελαφρά τη καρδία” αποφασίζουν να μην συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ώστε να μην ψηφιστεί το θέμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι από αυτές τις κατανομές χρηματοδοτούνται όλες οι ανάγκες που έχουν τα σχολεία μας.

Η συγκεκριμένη μάλιστα χρηματοδότηση περιλαμβάνει επιπλέον και χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη του αυξημένου για φέτος κόστους της θέρμανσης των Σχολείων μας.


Αν το συγκεκριμένο θέμα δεν ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, θα πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για να είναι εφικτή η καταβολή της συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Ψήφιση που λόγω των “φιλότιμων” προσπαθειών μερίδας της αντιπολίτευσης έχει εμπλοκή και κανείς δεν ξέρει πόσο θα καθυστερήσει.

Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο χρόνος που απαιτείται από την ψήφιση του θέματος μέχρι και την ολοκλήρωση από τις Υπηρεσίες του Δήμου μας της πίστωσης των χρημάτων στις Σχολικές Επιτροπές (Συνήθως δύο με τρεις εργάσιμες ημέρες).


Η παράταξή μας, κι εγώ προσωπικά έχουμε αποδείξει, εμπράκτως, ότι είμαστε υπέρ των διά ζώσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αμέσως μετά την λήξη των μέτρων που αφορούσαν στην πανδημία.


Επειδή όμως, όπως προανέφερα, οι ημερομηνίες είναι πιεστικές και καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς “ανώδυνο” και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση ή διαφωνία, η αποχή από αυτή την (τυπική, αλλά ταυτόχρονα πολύ ουσιαστική) συνεδρίαση είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Όσον αφορά το επιχείρημα περί «πληρέστερης ενημέρωσης και διατύπωσης ερωτημάτων», δεν θυμάμαι ούτε μία φορά στις περίπου 17 αντίστοιχες συνεδριάσεις από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, με θέμα τις κατανομές χρηματοδοτήσεων στις Σχολικές Επιτροπές, να διατυπώθηκε έστω και ένα ερώτημα.

Τώρα το θυμηθήκαμε;


Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας αφήσουμε τα σχολεία μας -και κατ’ επέκταση τα παιδιά μας -έξω από τις “κόντρες” και τις διαφωνίες μας.

Υπάρχουν ένα σωρό άλλα θέματα για να διαφωνήσουμε.


Καθώς θεωρώ ότι- εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας αποτελείται από ανθρώπους υπεύθυνους, λογικούς και ευαισθητοποιημένους στα θέματα Παιδείας, καλώ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση και να υπερψηφίσουν το θέμα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Σχολείων μας.

’Αλλωστε όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας και κρινόμαστε γι’αυτές».


Χατζάκη Σοφία
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Γόρτυνας
Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Γόρτυνας
Πρόεδρος Β΄Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Γόρτυνας