ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ …ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ…

0
707

      Σε μια ημέρα πολιτισμού-ορόσημο για το Δήμο Φαιστού και την πνευματική ζωή του τόπου μας, τελέστηκαν την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, παρουσία πλήθους κόσμου, τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΄΄Μανώλης Μαρκάκης΄΄, στην  πλατεία  Δασκαλογιάννη, στις Μοίρες.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, ενώ παρευρέθησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Φαιστού  κ. Γεώργιος Αρμουτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του Σύριζα κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης  κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εκτός των άλλων εξήγγειλε ενώπιον των Δημοτών τη χρηματοδότηση ανάπλασης της πλατείας Δασκαλογιάννη, η αδελφή του αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη κ. Κλειώ Μαρκάκη – Λούμου, ο συνταξιούχος Δάσκαλος κ. Αντώνης Μανδαλάκης, καθώς και  η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Αφροδίτη Κωστάκη, η οποία έχει άμεση σχέση με το κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη, αφού αυτό ανήκε στην οικογένεια Λιονάκη την οποία και εκπροσώπησε.

Παρόντες ήταν επίσης Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, ο ιερός κλήρος, προέδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, οι πρώην Δήμαρχοι Μοιρών και Ρούβα κ.κ. Γεώργιος Βολικός και Νικόλαος Πρινιανάκης, καθώς  και εκπρόσωποι της οικογένειας του Φιλόσοφου, Ποιητή, Κοινωνιολόγου και Συγγραφέα  από το Πετροκεφάλι Δ.Φαιστού αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη(1942 – 2001), του οποίου το όνομα φέρει η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Χαιρετισμούς  έστειλαν  οι  Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Λευτέρης Αυγενάκης (Ν.Δ.), Βασίλης Κεγκέρογλου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ). 


Στο χώρο της βιβλιοθήκης προσφέρθηκαν στον κόσμο δωρεάν βιβλία της κ. Κλειώς Λούμου-Μαρκάκη, καθώς και αρωματικά φυτά στον αύλειο χώρο από τον κ. Γιάννη Μαρκάκη, εξάδελφο του αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη.
Συντονίστρια της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν η Δημοτική Σύμβουλος κα. Αλεξάνδρα Τσικνάκη.

Αμέσως μετά τον Αγιασμό, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο << ΜΟΙΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ>> του συγγραφέα και Διευθυντή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρη Σάββα, από τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Δασκαλάκη στο Πολύκεντρο Μοιρών, ενώ ο Δήμαρχος Φαιστού τίμησε με πλακέτα τον συγγραφέα του βιβλίου για την προσφορά του.

Ο κ. Σάββας ζήτησε από τους κατοίκους των Μοιρών να αγαπούν τον τόπο τους και να τον προσέχουν, ενώ αφιέρωσε το βιβλίο στην οικογένειά του.

Το βιβλίο που είναι το πρώτο που γράφεται για τις Μοίρες, τυπώθηκε από το Δήμο Φαιστού και μοιράστηκε δωρεάν σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη <<Μανώλης Μαρκάκης>>, που αποτελείται από συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες και πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους και μεγαλύτερους και να δώσει νέες διεξόδους στη νεολαία και όχι μόνο.
Ο Δήμος Φαιστού ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδημότες μας που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις πολιτισμού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την 22η Απριλίου 2018 στις Μοίρες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν τόσο υλικά όσο και με προσωπική εργασία.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς με την παρουσία του και το προσωπικό του ενδιαφέρον αποτελεί πολύτιμο αρωγό και συμπαραστάτη του Δήμου μας. 
                                                                                   
                                                                                    
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
                                                                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ