ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ…

0
482

Σημαντικές στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη της Κρήτης και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργόςΑνάμεσα στις προτεραιότητες του Χωροταξικού της Κρήτης, το οποίο είναι το πρώτο από τα συνολικά ένδεκα που θα θεσμοθετηθούν, περιλαμβάνονται:

– Θεσμική υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού και περαιτέρω αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών του νησιού.

– Συμμετοχή στην κοινοτική προσπάθεια να συνδιαμορφωθούν από τα κράτη-μέλη οι απαραίτητες θαλάσσιες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο της ΕΕ, που στοχεύουν στην προστασία του θαλάσσιου χώρου της και την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, ειδικά για τις παράκτιες ζώνες.
– Ολοκλήρωση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών υποδομών-μεταφορών και εμπλουτισμός του συστήματος με τις απαραίτητες νέες στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές, για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νησιού και την ασφάλεια στις μετακινήσεις, ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στα λιμάνια και του αερολιμένα Χανίων, δημιουργία του αερολιμένα στο Καστέλι Πεδιάδος, Λιμενική Πύλη του Νότου στο Τυμπάκι.
– Ενίσχυση του γεωργοπεριβαλλοντικά συμβατού αγροτοδιατροφικού τομέα, ως δυναμικού αναπτυξιακού κλάδου της Περιφέρειας με υπερτοπικό χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί ως βασικός κρίκος της βιωσιμότητας όχι μόνο του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αλλά και της οικονομίας της συνολικά.
– Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, με τη στήριξη των εν δράσει πιλοτικών εγχειρημάτων σε επίπεδο Ελλάδας και Κρήτης, με τα οποία επιδιώκεται η μετάβαση από ένα αδιαφοροποίητο και μονοθεματικό τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις και με βασικούς στόχους την παροχή ποιοτικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
– Ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, με κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και τις ρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών ανταγωνισμού και με την στήριξη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης.
– Ανάπτυξη πιλοτικών και παραγωγικών εφαρμογών ΑΠΕ στην Κρήτη, με αυστηρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική, Πελοπόννησος) και τη σύνδεση με τον αγωγό EastMed. Επίσης, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξη της Κρήτης η διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, ενώ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα οι παραγωγοί ρεύματος να είναι οι ιδιοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.