ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΘΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ…

0
461

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου δόθηκαν στα ξενοδοχεία οι πρώτοι κάδοι του προγράμματος Life F4F – Food for Feed, του πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή).

Πρόκειται για τους κάδους συγκέντρωσης των υπολειμμάτων τροφίμων των ξενοδοχείων με στόχο τη συλλογή, την επεξεργασία και την μετατροπή τους σε ζωοτροφή.Οι πρώτες μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα παραλάβουν τους ειδικούς κάδους είναι τα ξενοδοχεία της πόλεως του Ηρακλείου Atlantis, Galaxy και Olive Green, καθώς και το Creta Maris στη Χερσόνησο, από την νέα τουριστική περίοδο. Στόχος σε αυτή τη φάση, είναι να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου η πρώτη συλλογή, να μετρηθεί η καθαρότητα των υπολειμμάτων, να γίνουν οι δοκιμές της διαδικασίας συγκέντρωσης, οι αναλύσεις των δειγμάτων και οι γενικότερες μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων. Όλες οι λεπτομέρειες αυτής της φάσης του προγράμματος, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. με την συμμετοχή των υπευθύνων των ξενοδοχείων, των στελεχών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Βήμα – βήμα, υλοποιούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα που υπάρχουν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και με την παράδοση των ειδικών αυτών κάδων περνάμε πλέον στη φάση των δοκιμών και των ποιοτικών αναλύσεων των  τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, αλλά με την μεγάλη συμμετοχή ξενοδοχειακών μονάδων και το άριστο επιστημονικό προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και των συνεργατών του προγράμματος, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να συγχαρώ όλα τα στελέχη των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την εξαιρετική δουλειά και το πολύ καλό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει». Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από ΤρόφιμαΜια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές». Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.