ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΜΙΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ…

0
518

Θέμα ημερών είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, ενός θεσμού που έχει προβλεφθεί νομοθετικά εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν υλοποιείται.

O γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχιος Φυτράκης, ενημέρωσε τα μέλη της ειδικής επιτροπής για τη μελέτη του Σωφρονιστικού Συστήματος, ότι ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης που προβλέπεται στον σωφρονιστικό κώδικα, εδώ και περίπου 25 χρόνια αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί, θα ξεκινήσει στον Κορυδαλλό.

Ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης δίνει τη δυνατότητα, κάποιος να βρίσκεται κάποιες ώρες σε ελεγχόμενο χώρο και κάποιες ώρες να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο για απασχόληση, είπε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής και εξήγησε ότι αποτελεί ένα στάδιο ανάμεσα στον εγκλεισμό σε κλειστή φυλακή και την απόλυτη ελευθερία.

Ειδικά για τον Κορυδαλλό, ο κ. Φυτράκης είπε ότι αναζητήθηκε υποδομή και, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, βρέθηκε ένα οίκημα στο σύμπλεγμα του Κορυδαλλού, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως κατοικία του διευθυντή του καταστήματος κράτησης και εφόσον διαπιστώθηκε ότι πληροί τις προδιαγραφές, θα γίνει ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα για την εφαρμογή της ημιελεύθερης διαβίωσης.

Ήδη εκπονούνται οι μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες μετατροπές και οι πρώτοι κρατούμενοι να μπορούν να ενταχθούν στο θεσμό αυτό.

Ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπογράμμισε πάντως, ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει για την υπαγωγή στο θεσμό της ημιελεύθερης απασχόλησης (να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής, να έχουν συγκεκριμένο υπόλοιπο, να πληρούν προδιαγραφές εμπιστοσύνης, να έχουν σταθερή απασχόληση έξω κλπ). «Θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να συμβάλει στην αντεγκληματική πολιτική και πιστεύω σήμερα να είμαστε έτοιμοι» είπε ο κ. Φυτράκης.

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελείται στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, ο κ. Φυτράκης υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερις αγροτικές φυλακές: στην Αγιά Χανίων, στην Τίρυνθα, στην Κασσαβέτεια και στην Κασσάνδρα. Παράλληλα αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσει και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών, ενώ βιοτεχνική παραγωγή και μάλιστα μεγάλη, υπάρχει στην κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, όπου «λειτουργεί ένας πολύ μεγάλος φούρνος, με εξαιρετική επιτυχία και με πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα και εξαιρετική ποιότητα και ο οποίος τροφοδοτεί με ψωμί, σε καθημερινή βάση, όχι μόνο τις υπόλοιπες φυλακές της Αττικής, αλλά και πολλά νοσοκομεία ή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής