ΣΤΟ ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ…

0
295

Στην αρχή του φαραγγιού κυριαρχούν αιωνόβια μνημιακά ελαιόδεντρα με εντυπωσιακούς κορμούς.
Από τα Βορίζα τραβερσάραμε στις 3 Δεκεμβρίου 2017 μια μικρή ευέλικτη ομάδα ορειβατών του Ορειβατικού Μοιρών με αρχηγό το Σαββάκη Νεκτάριο, για να περάσουμε το πανέμορφο και κακοτράχαλο Βοριζανό Φαράγγι.

Το φαράγγι σε όλη του τη διαδρομή είναι αρκετά επιβλητικό με κάθετες ορθοπλαγιές κατάφυτες από κυπαρίσσια, πεύκα, σφεντάμια και πρίνους. Σε πολλά σημεία τα περάσματα είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα, έτσι απαιτείται μεγάλη προσοχή των ορειβατών, να μη βρεθούν στο κενό. Η μια εναλλαγή διαδέχεται την άλλη και δεν γνωρίζαμε, τι θα συναντούσαμε στην επόμενη στροφή. Στο δάσος λόγω του Φθινοπώρου υπήρχε μια πανδαισία χρωμάτων από το πράσινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το χρυσαφένιο, ως το χρώμα της σκουριάς.

Σηματοδοτήσαμε τη διαδρομή με κόκκινο και άσπρο χρώμα για ασφάλεια των ορειβατών, γιατί δεν υπάρχει μονοπάτι.

Μετά από τέσσερις ώρες σκληρής ανάβασης φθάσαμε στη θέση «Αμιρά» (υψ1300μ) στην πηγή, όπου γευματίσαμε.

Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, αλλά περνώντας το δάσος της Μαδαρής κατά την επιστροφή μας έπεσε ομίχλη, η οποία μας χάιδευε απαλά τα πρόσωπα. 

Στις 13 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί όρμησαν εναντίον των Ανωγείων από Ηράκλειο – Ρέθυμνο και Μεσαρά και τα έκαναν ολοκαύτωμα. Ο Καπετάν Πετρακογιώργης με την ομάδα του είχε πάρει αμυντική διάταξη στη φύση οχυρά θέση «Μαδαρή», για να προστατέψει τα Ανώγεια. Οι αντάρτες απέκρουσαν τις επίθεσεις των Γερμανών και υποχώρησαν άτακτα νικημένοι. Στο πεδίο της μάχης άφησαν 18 νεκρούς, τον οδηγό τους Ρωμανάκη από τη Γρηγοριά και αρκετούς τραυματίες, ενώ από τη μεριά των ανταρτών σκοτώθηκε ο αντάρτης Μανωλεσάκης από το Καβούσι Ρεθύμνου.
Η πορεία που πραγματοποιήσαμε ήταν κυκλική πολύ ρομαντική και επιστρέψαμε πάλι στα Βορίζια. Συνολικά μας πήρε επτά ώρες ευχάριστης πορείας.

Κείμενο: Μανόλης Δακανάλης 
Φωτογραφίες : Νεκτάριος Σαββάκης