Αρχική Uncategorized ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ …

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ …

0
152
                                             15112017 KOYBA 040A3278

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή με την Πρέσβυ της Κούβας κυρία Zelmys Maria DominguezCortina
15112017 KOYBA 040A3271Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, στα πλαίσια  της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας, συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με την Πρέσβυ της Κούβας στην Αθήνα κυρία Zelmys MariaDominguez Cortina.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης εισαγωγικά παρατήρησε ότι η Κούβα είναι «μια ηρωική χώρα που τα έβαλε ενάντια σε ισχυρούς αντιπάλους με στόχο τα πανανθρώπινα ιδανικά», και ότι «με άλλους όρους και από άλλη οπτική, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δίνει το δικό της αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, και με την διακαή έννοια να αποτινάξει την οικονομική επιτροπεία από τη χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύ καλές σχέσεις και στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης, με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Κούβας, τόνισε ότι η Ελλάδα ψηφίζει παγίως υπέρ της απόφασης για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας επίσης στην ίδια ότι «εκτιμάται ιδιαίτερα ότι η χώρα σας κινητοποιήθηκε άμεσα για τον τερματισμό διάθεσης στην αγορά της, προϊόντων με παράνομη και παραπλανητική χρήση της ονομασίας «ελληνική φέτα»».
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Νίκου Ηγουμενίδη είχε ως εξής: 
«Θα ήθελα να καλωσορίσω την Πρέσβυ και τον πρόξενο της Κούβας στην Αθήνα, διπλωμάτες μιας μακρινής μεν χώρας, αλλά τόσο κοντινής για εμάς σε αξίες χώρας, μιας χώρας με σπουδαίους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, μιας ηρωικής χώρας που τα έβαλε ενάντια σε ισχυρούς αντιπάλους με στόχο τα πανανθρώπινα ιδανικά, μιας χώρας με αγώνες στους οποίους αναδείχτηκαν παγκόσμιες φυσιογνωμίες, όπως ο Χοσέ Μαρτί και ο Τσε Γκεβάρα.
Κυρία Πρέσβυ,
Με άλλους όρους και από άλλη οπτική, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δίνει το δικό της αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, και με την διακαή έννοια να αποτινάξει την οικονομική επιτροπεία από τη χώρα.
Με αφορμή τη σημερινή σας παρουσία στη Βουλή, είναι ίσως περιττό να μιλήσω για τις ιστορικά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ενδεικτικό είναι από το 1842 λειτουργεί στη Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αβάνας έδρα Διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Άκουσα με προσοχή τις επισημάνσεις σας σχετικά με την υποχώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. 
Η Ελλάδα ψηφίζει παγίως υπέρ της απόφασης για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ελληνικές θέσεις στα θέματα που αφορούν στην Κούβα συνδιαμορφώνονται από κοινού με τους κοινοτικούς μας εταίρους με βάση την Κοινή Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κούβας.
Μαζί με τις χώρες της ΕΕ, είμαστε αντίθετοι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Κούβας που στρέφονται ενάντια στον Κουβανικό λαό και στην ανάπτυξη της χώρας.
Από την Ελλάδα, εκτιμάται ιδιαίτερα ότι η χώρα σας άμεσα κινητοποιήθηκε για τον τερματισμό διάθεσης στην αγορά της, προϊόντων με παράνομη και παραπλανητική χρήση της ονομασίας «ελληνική φέτα».
Στο επόμενο διάστημα, νομίζω πως θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την άμεση ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς που συμφωνήθηκαν πριν μερικούς μήνες, τον Απρίλιο του 2017, στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας με τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό, δηλαδή στους τομείς της εκπαίδευσης (πχ. υποτροφίες και ανταλλαγές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων), του πολιτισμού, αλλά και στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της βιοτεχνολογίας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Νομίζω πως και η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Κούβας έχει ένα ρόλο να παίξει σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Πρεσβεία μας στην Αβάνα, διαβιούν στην Κούβα 45 Έλληνες υπήκοοι. Η πλειοψηφία τους απασχολείται στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, απασχόληση η οποία απετέλεσε και τον λόγο της αρχικής εγκατάστασης τους στη χώρα. Θα ήθελα να ρωτήσω την κα Πρέσβυ, με την σημερινή ευκαιρία, αν έχει εικόνα για τους Έλληνες υπηκόους που ζουν στην Κούβα.
Κλείνοντας, η ενίσχυση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση. Μαζί και με τη σημερινή συνάντηση μέσα στο τρέχον έτος έχουμε ήδη 4 σημαντικές συναντήσεις, με πολύ σημαντική την συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας.
Είναι σαφές ότι εργαζόμαστε  – και στο επόμενο διάστημα ακόμη περισσότερο –  από κοινού και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ
Νίκος Ε. Ηγουμενίδης
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου