ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ…

0
661

Παιδιά τρυφερής ηλικίας που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτήρια είναι μία εικόνα που πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να καταφέρει το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει σε όλους τους δήμους της χώρας τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.Το μέτρο δεν θα ισχύσει την ερχόμενη σχολική χρονιά στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, λόγω έλλειψης υποδομών, ενώ η εισήγηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου θέλει τα νηπιαγωγεία στους δήμους Αρχανών- Αστερουσίων, Φαιστού, Βιάννου, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος να δέχονται κανονικά τα τετράχρονα, δηλαδή τα προνήπια. Σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Δημήτρης Αποστολάκης, θα συναντηθεί ξανά με τον δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη, προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση που θα στείλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Αφού συγκεντρωθούν οι προτάσεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, η Περιφερειακή θα στείλει μία τελική εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας που εκείνο θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει στους δήμους.Σημειώνεται πως το Υπουργείο έχει ορίσει ένα βάθος τριετίας προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί καθολικά, συνεπώς δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην υποδομή των νηπιαγωγείων αλλά και των παιδικών σταθμών που, πλέον, θα μετατραπούν και σε βρεφονηπιακούς, αφού θα δέχονται και μικρότερα παιδιά.

Με τη συνάντηση στον Δήμο Χερσονήσου ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του διευθυντή Εκπαίδευσης και του προέδρου του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Ολοκληρώνονται οι επαφές

Με τον Δήμο Χερσονήσου κλείνει ο κύκλος των επαφών που είχε τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Αποστολάκης.Χθες είχε επαφή με τον κ. Γιάννη Μαστοράκη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Παρλαμά, παρουσία του προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργο Μακράκη.Ο δήμαρχος Χερσονήσου ζήτησε να γίνει ξανά σήμερα συνάντηση προκειμένου να εξετάσει όλα τα αριθμητικά δεδομένα που έχει στα χέρια του και να καθοριστεί σήμερα η πρόταση από πλευράς του.Με εξαίρεση τους Δήμους Ηρακλείου και Βιάννου, ο κ. Αποστολάκης είχε συνάντηση με όλους τους δημάρχους και αρμόδιους αντιδημάρχους. Όπως είπε στην «Π», οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου, Γόρτυνας και Φαιστού ομόφωνα αποφάσισαν να εφαρμόσουν το μέτρο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.Στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων εκφράστηκαν αντιρρήσεις όσον αφορά στο πότε θα είναι σε θέση να δεχτούν παιδιά 4 χρονών τα νηπιαγωγεία της αρμοδιότητάς του.Ο Δήμος θέλει η εφαρμογή να γίνει την επόμενη σχολική χρονιά, θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το εγχείρημα.Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη έργα στα νηπιαγωγεία Πύργου και Αρχανών και οι αναβαθμίσεις των κτηρίων θα ολοκληρωθούν τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα, απαιτείται χρόνος και χρήμα για να μετατραπούν οι παιδικοί σταθμοί σε βρεφικούς.  Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης στην εισήγησή του, θα αναφέρει πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στον δήμο Αρχανών- Αστερουσίων χωρίς προβλήματα.Από τη σχολική χρονιά 2019- 2020 θα δέχονται 4χρονα τα νηπιαγωγεία στο δήμο Μαλεβιζίου, αφού οι υποδομές είναι ελλιπείς σε Γάζι και Αγία Μαρίνα και είναι δύσκολη η ανεύρεση αιθουσών ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά θα έχει προχωρήσει η αποπεράτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου, ένα μέρος του οποίου λειτουργεί στο παράρτημα, το οποίο και θα απελευθερωθεί και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για των κάλυψη των αναγκών των νηπιαγωγείων.

Σε βάθος τριετίας στο Ηράκλειο

Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Ηρακλείου, η πόλη, όχι περιφερειακά, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές των νηπιαγωγείων. Το παραπάνω τονίστηκε και στη συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Βλαχάκη. Συνεπώς, η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σε βάθος τριετίας.

“Ζητάμε την άμεση εφαρμογή”

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως «εμείς ζητάμε άμεσα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και πρέπει οι δήμοι και η κυβέρνηση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες  όσον αφορά στις υλικοτεχνικές υποδομές,  όσον αφορά στον Δήμο Ηρακλείου αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν βήματα».Τονίζει πως η τοπική αυτοδιοίκηση, άρα και οι τοπικές κοινωνίες, βλέπουν την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.Όπως λέει, οι προσπάθειες θα εστιάσουν στο Ηράκλειο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και τα νηπιαγωγεία να απορροφήσουν τα υπόλοιπα παιδιά.