ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …

0
325

Παροιμιώδη ψυχραιμία επέδειξε πιλότος F-16 στα Χανιά, ο οποίος μέσα σε δύο λεπτά το απογείωσε φλεγόμενο, έριξε τις δύο δεξαμενές καυσίμου στην θάλασσα για να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο και στην συνέχεια το προσγείωσε με ασφάλεια σώζοντας και την δική του ζωή και το αεροσκάφος!

Το περιστατικό έγινε στις 9.18 το πρωί της 8ης Ιουνίου 2011, όταν δευτερόλεπτα μετά την απογείωση μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-16 έπιασε φωτιά ο κινητήρας! Ο 32χρονος πιλότος της 340ης Μοίρας δεν έχασε την ψυχραιμία του. Ειδοποίησε τον Πύργο Ελέγχου και άρχισε να ακολουθεί τις διαδικασίες στις οποίες έχει εκπαιδευτεί.

Έριξε καύσιμα στην θάλασσα

Το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με δύο δεξαμενές καυσίμων χωρητικότητας 350 γαλόνια η καθεμία και σίγουρα δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί με αυτές, αφού το αεροδρόμιο θα γινόταν παρανάλωμα πυρός! Ούτε να το εγκαταλείψει μπορούσε, γιατί τότε το αεροσκάφος με όλα του τα καύσιμα θα έπεφτε ανεξέλεγκτα πάνω στα σπίτια της γύρω περιοχής! 

Με αριστοτεχνικές κινήσεις ο πιλότος πήρε ελαφρά στροφή, προσπαθώντας να κατευθύνει το αεροσκάφος στην θάλασσα, για να ρίξει τις δεξαμενές καυσίμων και το κατάφερε.

Έριξε τις δεξαμενές του φλεγόμενου αεροσκάφους στην θάλασσα και το έστρεψε και πάλι στο αεροδρόμιο για προσγείωση. 
Ήδη στο έδαφος είχε σημάνει συναγερμός, είχε αδειάσει η πίστα και είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για την έκτακτη προσγείωση. 
Ο πιλότος προσγείωσε το F-16, βγήκε και απομακρύνθηκε, την ώρα που τα πυροσβεστικά έσπευσαν προς το αεροσκάφος.

Ιωάννα Ηλιάδη