Ο ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ…

0
3760
«Αναμένονται πολλοί μετασεισμοί»

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το βράδυ της Πέμπτης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εκδηλώθηκε 7 χλμ Νότια-νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης υπολογίζεται στα 8,9 χλμ. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο νομό Ηρακλείου αλλά και στα Χανιά.

Τσελέντης: «Αναμένονται πολλοί μετασεισμοί»

Όπως αναφέρει ο Άκης Τσελέντης, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε πριν απο δύο ημέρες. Παράλληλα διευκρινίζει πως είναι νωρίς για ασφαλές συμπέρασμα, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει:

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου.

Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

Αναστατώθηκσν οι κάτοικοι από τη σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Κάτοικοι περιοχών όπως οι Μοίρες, το Τυμπάκι, αλλά και χωριά στα σύνορα με το νότιο Ρεθυμνο, βγήκαν από τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχει αναφερθεί οποιαδήποτε ζημιά ή οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.  

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.