ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ…

0
405

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE20 PRE/IT/000007 – NewLIFE4Drylands* διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο:

«Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ερημοποίησης. Η περίπτωση των Αστερουσίων», την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο – Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες (Μητροπόλεως 9), από τις 18.30 έως τις 21.30μ.μ.


Τα Αστερούσια Όρη θεωρούνται από τις πλέον ευάλωτες περιοχές της χώρας στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση του εδάφους λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους και των βιοκλιματικών συνθηκών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από ανθρωπογενείς παράγοντες και δραστηριότητες.


Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων για την υποβάθμιση του εδάφους, την ερημοποίηση και τις επιπτώσεις τους στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα των υπηρεσιών, των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας καθώς και της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων θα παρουσιαστούν ενδεικτικές προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου με επικέντρωση σε μεθόδους-λύσεις βασισμένες στη φύση (Nature Based Solutions-NBS) οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις κλιματικές, γεωλογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε περιοχής, ενώ έχει προβλεφθεί χρόνος για συζήτηση του θέματος με τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:


Ερημοποίηση: Αιτίες, Προβλήματα, Πρακτικές ανάσχεσης του φαινομένου.

Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Γενική Γραμματέας, Δήμου Ηρακλείου
Δράσεις διαχείρισης «Βασισμένες στη Φύση». Κωστής Δαμιανάκης. Δρ. Βιολόγος, Βοηθός Συντονιστής Έργου NewLIFE4Drylands, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Δράσεις προστασίας και παρακολούθησης στον Νέστο.

Το παράδειγμα του έργου LIFE PRIMED. Χρήστος Γεωργιάδης, Γεωπόνος, MSc, Συντονιστής του έργου LIFE PRIMED, Ελληνική Ευκαιρία Προστασίας της Φύσης
Ο ρόλος των πράσινων υποδομών στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης. Το έργο LIFE IGIC. Μανόλης Καμπουράκης, Δρ. Γεωπόνος, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ, Συντονιστής Έργου LIFE IGIC
Ο ρόλος της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές, όπως τα Αστερούσια. Αλέκος Στεφανάκης, Δρ. Κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-ΠΚ

Την εκδήλωση υποστηρίζει με τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας το Πολιτιστικό Κέντρο – Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας.

*Το έργο LIFE20 PRE/IT/000007 – NewLIFE4Drylands «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση που καθορίζονται από Τεχνικές Τηλεπισκόπησης με στόχο μια νέα ζωή για Ξηρές Περιοχές» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο.