ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΑΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ “ΦΑΙΣΤΟΣ”…

0
636


Για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη(26-8-2022)
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» πραγματοποίησε, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, συνάντηση με τον Δήμαρχο Φαιστού, κ. Γρηγόριο Νικολιδάκη, προκείμενου να αναδείξει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.


Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικόλαος Καργάκης και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αρχής, με γνώμονα την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μας, καθώς επίσης και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους .


Κατόπιν των ερωτημάτων που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προέκυψαν τα ακόλουθα:


• Κάλυψη των σχολικών μονάδων με τις απαιτούμενες Καθαρίστριες, λόγω και της λειτουργίας του διευρυμένου Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου…


Ζητήσαμε την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία. Θεωρούμε ότι οι δαπάνες για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία πρέπει να είναι για κάθε Δήμο και κάθε Κυβέρνηση απόλυτη και πρωταρχική προτεραιότητά τους!!

Ο κ. Νικολιδάκης μας είπε ότι δόθηκαν από την Κυβέρνηση λιγότερα χρήματα από πέρυσι και έτσι στη νέα προκήρυξη ζητήθηκαν 13 πλήρους ωραρίου, 8 τετράωρες και 10 τρίωρες Καθαρίστριες, ενώ υπάρχουν και οι Μόνιμες.


Με δεδομένη όμως τη λειτουργία των νέων διευρυμένων Ολοήμερων Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων (μέχρι τις 17:30), κρίνουμε ότι οι παραπάνω αριθμοί προσλήψεων δεν επαρκούν για τη σωστή καθαριότητα των σχολείων. Γι’ αυτό ζητάμε την διεύρυνση του ωραρίου όλων των σχολικών καθαριστών/στριών, καθώς και την πρόσληψη νέων.

Ο Δήμος Φαιστού θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη όλων των αναγκών και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και επικοινωνία του Δήμου με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μανώλη Μπελαδάκη.


Άλλωστε, οι εργαζόμενες/οι, στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία των παιδιών μας, το οποίο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας καθίσταται κρίσιμο. Εργάζονται χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, και η απαίτησή μας, είναι η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Εργασίες προετοιμασίας για το «άνοιγμα» των σχολείων.
Προτείναμε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (καθαρισμός σχολικών αυλών, βαψίματα κ.ά.) από εργαζόμενους στο Δήμο.

Ο κ. Δήμαρχος μας είπε ότι η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βασιλεία Αρμουτάκη ήδη έχει στείλει στα σχολεία έγγραφο στο οποίο οι Δ/ντες σχολείων θα καταγράψουν τα αιτήματά τους και οι εργασίες που κρίνονται αναγκαίες μπορούν να γίνουν με δαπάνες της Σχολικής Επιτροπής.


Για τα έργα στο δρόμο μπροστά απ’ το 1ο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο – Λύκειο Τυμπακίου, μας είπαν ότι θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως πριν ν’ ανοίξουν τα σχολεία.


Επίσης, προτείναμε να γίνει σεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων.

Σχολικά Γεύματα – Σχολικές Βιβλιοθήκες
Προτείναμε την επέκταση του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων και στα υπόλοιπα σχολεία της Μεσαράς, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά και η Δημοτική Αρχή συμφώνησε μαζί μας.


Όσον αφορά τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, στις σχολικές μονάδες που έχει εγκριθεί το ποσό των 3000 ευρώ (σε κάποιες από το 2018!!!), ζητήσαμε από το Δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν επιτέλους τα χρήματα στα σχολεία…

Ο κ. Νικολιδάκης μας είπε ότι θα επικοινωνήσει με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, για την ταχύτερη επίλυση του θέματος.

Ίδρυση δεύτερης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης στη Μεσαρά
Η επένδυση στην παιδεία αποτελεί το συντομότερο δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις καταργήσεις των Γραφείων Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα σχέδια που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στα χρόνια των Μνημονίων.

• Νέο Δημοτικό σχολείο Γαλιάς – Νέο συγκρότημα Ειδικών σχολείων
Για το νέο Δημοτικό σχολείο στη Γαλιά δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα τα νέα, μιας και φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη στην ολοκλήρωση της μελέτης, με ότι αυτό συνεπάγεται… Όμως για το νέο συγκρότημα Ειδικών σχολείων, έχει έρθει η χρηματοδότηση και θα δημοπρατηθεί.


Γενικότερος στόχος ήταν η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, αφού με τη μείωση στελεχών θα χρειαζόταν λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό και λιγότερο κόστος για τη συντήρηση των υπηρεσιών. Λογιστικές λογικές που αντί να εξυπηρετούν, δυσχεραίνουν τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Νομού κατάργηση όλων των Γραφείων Εκπαίδευσης και διατήρηση μονάχα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

Μια εξέλιξη που αποδεικνύει την προχειρότητα του σχεδιασμού της Διοικητικής αναδιάρθρωσης, αφού η λειτουργία μίας και μοναδικής Δ/νσης συνεχίζει να προκαλεί – παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους στη Δ/νση Α/θμιας Ηρακλείου – προβλήματα γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας.

Για παράδειγμα στο Νομό Ηρακλείου με σχεδόν 3000 εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρκετά ολιγοθέσια σε ορεινά χωριά), πώς μπορεί να εξυπηρετεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μία μονάχα Δ/νση Εκπαίδευσης;


Όλες οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας με ομόφωνες αποφάσεις, ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 ζητάνε την ίδρυση δεύτερης Δ/νσης στην περιοχή μας, στην οποία υπηρετούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, ενώ τα κενά κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι σε άλλους Νομούς.


Ο κ. Νικολιδάκης δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Φαιστού θα στηρίξει έμπρακτα το δίκαιο αίτημά μας και πρότεινε για την προώθηση της πρότασής μας, να καλέσουμε σε συνάντηση στις Μοίρες τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου και τους Δημάρχους της Μεσαράς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» θα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για όλα τα θέματα που αφορούν μαθητές – γονείς και εκπαιδευτικούς, για να γίνει το δημόσιο σχολείο ελκυστικό για όλα τα παιδιά, δίχως φραγμούς και διακρίσεις.

Ένα σχολείο που να διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.