Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ EUROVISION…

0
340
Kalush Orchestra from Ukraine celebrate after winning the Grand Final of the Eurovision Song Contest at Palaolimpico arena, in Turin, Italy, Saturday, May 14, 2022. (AP Photo/Luca Bruno)

Το αντιπολεμικό Μηνύμα της Διοργάνωσης…

Ουκρανία έλαβε 439.

 Μια επιβράβευση με ιδιαίτερο συμβολισμό, για το κομμάτι το οποίο γράφτηκε για την μητέρα του Ουκρανού τραγουδιστή και που μετά την ρωσική εισβολή, έγινε ύμνος του πολιορκημένου έθνους.

«Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, την Μαριούπολη. Βοηθήστε το Αζοφστάλ». Με αυτή την σπαρακτική έκκληση για βοήθεια έκλεισε την ερμηνεία του στο διαγωνιστικό μέρος ο Ουκρανός τραγουδιστής. Στην πατρίδα του στρατιώτες έβλεπαν τον διαγωνισμό… Σε κάθε 12άρι της χώρας τους χαμογελούσαν και χειροκροτούσαν, νιώθοντας την υποστήριξη του κόσμου, στην τραγωδία που ζουν. Η μετάδοση από τον Ουκρανό παρουσιαστή γινόταν μέσα από ένα καταφύγιο, που είχε μετατραπεί σε στούντιο.

Όπως είπε ο παρουσιαστής της ουκρανικής τηλεόρασης «φέτος, νομίζω ότι είναι πιο συμβολικό από ποτέ, φυσικά. Γιατί στις 24 Φεβρουαρίου κανένας από εμάς δεν σκεφτόταν την Eurovision και τέτοια πράγματα, σκεφτόμασταν πώς να παραμείνουμε ζωντανοί. Και αυτή τη στιγμή, χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και την αντίσταση του, λαού μας, έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη Eurovision, να είμαστε μέρος αυτής της υπέροχης διοργάνωσης».

Στην συνέντευξη Τύπου, το ουκρανικό συγκρότημα έγινε ένα κουβάρι, μια τεράστια αγκαλιά με τους Ουκρανούς δημοσιογράφους, που κάλυπταν την διοργάνωση.

Μετά την νίκη ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision. Είμαστε σίγουροι ότι κάποια μέρα θα φιλοξενήσουμε τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους της Eurovision στην Ουκρανική Μαριούπολη».

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με την βαθμολογία της Ολλανδίας και το πρώτο 12άρι της βραδιάς πήγε στην συμμετοχή της Ελλάδας.

Η Αμάντα Γεωργιάδη ΑΤένφιορντ με την αισθαντική της μπαλάντα μάγεψε τις κριτικές επιτροπές, που της έδωσαν 6 12άρια και συνολικά 158 βαθμούς, κατατάσσοντάς την έκτη. Από το κοινό έλαβε 57 βαθμούς και συγκεντρώνοντας 215, βρέθηκε στην 8η θέση της γενικής κατάταξης..

Την δεύτερη θέση του διαγωνισμού έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο και την τρίτη το ρυθμικό τραγούδι με την εκρηκτική σκηνική παρουσία της Ισπανίας, που βρέθηκε πρώτο και στην προτίμηση του ελληνικού κοινού.