ΧΑΠΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΠΟ ΤΗΝ PFIZER…

0
530

Το χάπι με την προσωρινή κωδική ονομασία PF-07321332 όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με ένα ήδη γνωστό σκεύασμα για τον ιό HIV, τη ριτοναβίρη, μπορεί να μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

«Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή την διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19.

Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.

Με δηλώσεις του στο CNBC τον περασμένο Απρίλιο ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer είχε εκτιμήσει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ περί τα τέλη του 2021.