ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ…

0
566

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας – Στο τραπέζι νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους


Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να αυξάνεται, στην κυβέρνηση εξετάζεται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τομείς όπως η εφορία και οι ένοπλες δυνάμεις να εμβολιάζονται υποχρεωτικά. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και στην εστίαση.


Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το Σάββατο 3.064 κρούσματα, 333 διασωληνωμένους και 35 θανάτους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει επιλογή οριζοντίου lockdown προς το παρόν, ωστόσο τα δραστικά μέτρα συνεχίζονται από την Κυριακή με τον εμβολιασμό πιστών στις εκκλησίες.

«Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο υπουργός κι επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.


«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα).

Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.



Εμβολιάζονται οι νέοι – Ποια ηλικιακή ομάδα είναι η «πρωταθλήτρια»
Την ώρα που ο χρόνος για την επιστροφή στις αίθουσες για τους μαθητές κυλά αντίστροφα όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα συνοδευτεί από αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί μαθητές έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστούν. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί 60.000 άτομα δηλαδή ποσοστό 17% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 7% δηλαδή 26.000 παιδιά. 
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί.  Αξίζει να σημειωθεί πως «πρωταθλητές» του εμβολιασμού είναι οι ηλικιωμένοι ιδιαίτερα όσοι εντάσσονται στην ομάδα 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%. 
Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα μία από τις ομάδες που εξετάζεται να κληθούν να εμβολιαστούν… αναγκαστικά είναι αυτή των εκπαιδευτικών.

Εκεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Open προκύπτει ότι το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 68% ενώ αν υπολογίσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 74%.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εστίαση και ψυχαγωγία
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία.

«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορωνοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, θα γίνει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. «Να επισημάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και την κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες
Κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από σήμερα, Κυριακή 29 Αυγούστου.


Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ethnos.gr, εκτίμησε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν έχουν αποτέλεσμα και εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσουμε τους εξήντα θανάτους ημερησίως, τα 7.000–8.000 κρούσματα κορωνοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 10.000 κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Ο ίδιος εκτιμάει πως από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα πλησιάσει τα τραγικά επίπεδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και θα κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 600.

Ο εν λόγω αριθμός μπορεί να μην οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, ωστόσο, το τελευταίο θα δεχθεί για μία ακόμα φορά τεράστια πίεση και αν αυτό συμβαίνει για 2-3 συνεχόμενους μήνες, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.


Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας
Δραματική είναι η επιβάρυνση στις εντατικές των νοσοκομείων όλης της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στην Κρήτη η πληρότητα φθάνει το 80%, στη Θεσσαλονίκη είναι άνω του 70%, ενώ και στην Αττική η πίεση αυξάνεται συνεχώς. Και με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου μόνο βελτίωση δεν αναμένεται.

Σύμφωνα με τα όσα είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid αγγίζει το 68% σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Χτύπησε δε καμπανάκι για την Κρήτη, όπου το 79,2% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ