Τον Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη επισκέφθηκε η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου για τους Δασικούς Χάρτες η οποία συγκροτήθηκε με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που προέκυψαν και απαρτίζεται από τους: Σπύρο Ανδριανάκη, Σήφη Α. Βούρβαχη, Νίκο Γουμενάκη, Μιχάλη Μαυροτσουπάκη, Μανώλη Μιχαλάκη, Γιάννη Νικητάκη, Γιώργο Πελεκανάκη, Μανώλη Πετράκη και Χρήστο Σαββοργιννάκη.
Αντικείμενο της συνάντησης με τον Δήμαρχο ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η υποβολή υπομνήματος το οποίο θα κοινοποιηθεί και στους Βουλευτές του Νομού.
«Χαιρετίζω την συγκρότηση της επιτροπής αγώνα η οποία εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων και των πολιτικών χώρων του Δήμου μας» δήλωσε ο κ Ταταράκης και συμπλήρωσε «Οι θεσμικοί φορείς του Νομού μας θα πρέπει να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς που εκφράζει η επιτροπή και τις προτάσεις της.
Σε ότι με αφορά συμφωνώ με τις απόψεις της ενώ εξέφρασα και τις δικές μου όπως άλλωστε τις έχω καταθέσει τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και σε κάθε κατ΄ ιδίαν συνάντηση μου ακόμα και πριν την ανάρτηση των χαρτών. Ελπίζω η πολιτεία έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγούμαστε.»
Το υπόμνημα που κατέθεσε η επιτροπή στον Δήμαρχο έχει ως εξής:
«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι ένα χρηστικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κρήτης και της Χώρας γενικότερα.
Το φυσικό περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Κρήτης και είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη της. Είναι ένας ουσιαστικός συντελεστής της παραγωγικής δραστηριότητας της και όχι εμπόδιο.
Με μεγάλη μας λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Νομό μας αντί να επιλύει τα προβλήματα που θα συμβάλουν στην χάραξη μιας σύγχρονης δασικής και αγροτικής πολιτικής επιτείνει την σύγχυση και την ανασφάλεια των ιδιοκτητών γης αφού παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με καταστροφικές συνέπειες.
Με βάση τα ανωτέρω, σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας και ζητάμε την αναμόρφωση τους για την άρση των αδικιών και συγκεκριμένα:
1) Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αναρτηθούν εκ νέου.
2) Ενημέρωση τον ιδιοκτητών για τους τίτλους ιδιοκτησίας που γίνονται αποδεκτοί και μέχρι ποια χρονολογία, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώτος του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 και οι εξαιρέσεις που αφορούν την Κρήτη για το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
3) Να αποσαφηνιστεί ο χαρακτηρισμός «χορτολιβαδική έκταση» με βάση τις ιδιαιτερότητες της χλωρίδας της Κρήτης, ώστε να μην χαρακτηρίζεται δασικές εκτάσεις εκείνες που έχουν το φυτό ‘ασπάλαθος’, το οποίο συναντάται κατά κόρον στο νησί μας.
4) Να ληφθούν υπόψη ως «γεωργικές» οι εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν (πχ εκχερσώσεις) από αγρότες και επιχορηγήθηκαν στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χωρίς να τους έχουν ζητηθεί εγκρίσεις από τις Διευθύνσεις Δασών.
5) Να εξαιρεθούν εκτάσεις εποικισμού και εφέδρων πολεμιστών
6) Να ληφθούν υπόψη οι εκτάσεις που ήταν γεωργικές μέχρι το 1945 αλλά εγκαταλείφτηκαν λόγω μετανάστευσης, μετεγκατάστασης και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζονται με έντονη βλάστηση.
7) Κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις από τους Δήμους εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να εξυπηρετεί του πολίτες στην ανεύρεση των ακινήτων τους, στην συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.
8) Επαναπροσδιορισμός και μείωση των τελών για την άσκηση αντιρρήσεων.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενώ οι χάρτες ήταν έτοιμοι από το 2019, αναρτήθηκαν πριν λίγες μέρες εν μέσω πανδημίας και μάλιστα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υποβολής αντιρρήσεων. Παράλληλα, η πρωτοφανής υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες με τα τέλη των αντιρρήσεων χωρίς να έχουν ουσιαστική ευθύνη.
Είναι επομένως επιβεβλημένη η απόσυρση και η αναμόρφωση των δασικών χαρτών ώστε να υπάρξει σωστή αποτύπωση τους και στην συνέχεια νέα ανάρτηση τους.
Η επιτροπή αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου για τους Δασικούς Χάρτες έχει στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην δημόσιο διάλογο ώστε να αρθούν οι αδικίες και να αποφευχθούν μελλοντικά λάθη.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα επιτρέψουμε να θιγούν τα συμφέροντα των ιδιοκτήτων γης της περιοχή μας και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες μας.»