ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
(σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης)
Προς : Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κύριο Παύλο Μπαριτάκη.
για τον Περιφερειάρχη Κρήτης κύριο Σταύρο Αρναουτάκη
Κύριε Πρόεδρε,
Στην προ εξαμήνου σχετική επερώτησή μου στην βάση τόσο της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών με τον Ν.4674/20 περί της Στρατηγικής Αναπτυξιακής Προοπτικής των ΟΤΑ όσο και της διαφαινόμενης αδυναμίας για την αξιοποίηση των πρόσθετων χρηματοδοτήσεων που εξαγγέλλονται, κατέληγα στην ανάγκη ενός εφαρμοστικού σχεδίου που έτυχε της θετικής ανταπόκρισης του Περιφερειάρχη κ Σταύρου Αρναουτάκη.
Έκτοτε μεσολάβησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, που σωστά συμπεριλαμβάνει το σύνολο των στόχων από κάθε πηγή χρηματοδότησης, όπως υπερθεματίζει η παράταξή μας, η ψήφιση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης που είναι σημαντικά αυξημένος κατά το ΠΔΕ, η ψήφιση του Οργανισμού (Οργανογράμματος) της Περιφέρειας Κρήτης που συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και ένα Τμήμα Απλούστευσης Διαδικασιών (στην Δ/νση Οργάνωσης) για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Και τα τρία θέματα υπερψηφίστηκαν από την παράταξή μας με την αναφορά του επικεφαλής Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη ότι η θετική ψήφος μας αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και παρακίνηση της Περιφερειακής Αρχής για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους στόχους που τίθενται.
Επίσης μπορούμε να διαπιστώσουμε:
i. ότι μετά την ταχύτερη ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη ΕΣΠΑ 14-20 λόγω Covid και μέχρι την εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ 21-27, δίνεται η ευκαιρία ωρίμανσης μελετητικά και αδειοδοτικά στοχευμένων έργων, εκτός του ΒΟΑΚ (ως προς την Παραχώρηση και ΣΔΙΤ) που ‘’τρέχει’’ από το Υπουργείο Υποδομών.
ii. ότι μετά την υποβολή της πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που εστιάζει στους άξονες Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Κοινωνική Συνοχή στην οποία περιλαμβάνονται και 13 δις € δάνεια, δίνεται η ευκαιρία να προσδιοριστούν και να προκηρυχτούν από την Περιφέρεια και τους Δήμους προσελκύοντας επενδυτές και διπλασιάζοντας του πόρους.
iii. ότι μετά την μικρή ηλεκτρική διασύνδεση που ολοκληρώνεται και την διπλή που ακολουθεί δίνεται η ευκαιρία με την ανάπτυξη των ΑΠΕ η επιδίωξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο νησί.
iv. ότι η ‘’μονοκαλλιέργεια’’ του τουρισμού δημιουργεί προβλήματα και έτσι με τους Ευρωπαϊκούς Πόρους και την εξέλιξη των επικοινωνιών δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης μη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας όπως η ‘’Υψηλή Τεχνολογία’’ με δεδομένη την ύπαρξη στο νησί ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Αξίζει στην ίδια κατεύθυνση να αναδειχθούν:
v. μια εντυπωσιακή σύμπραξη για την υλοποίηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την ΠΑΕ να παραχωρεί το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, του Υπουργείο Ανάπτυξης να χρηματοδοτεί την κατασκευή του Γηπέδου και των κοινόχρηστων χώρων και του Δήμου Αθηναίων να παραχωρεί την έκταση για τα νέα έργα στον Βοτανικό.
vi. μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη για την εγκατάσταση γραφείου της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη που θα ενισχύσει την προσπάθεια υλοποίησης έργων των Δήμων μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων,
vii. μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με τον Ν.4412/16 όπως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών που έχει μπει στην τελική ευθεία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θεσμοθέτηση του ανεξάρτητου μηχανικού για την επίβλεψη και ωρίμαση των έργων των Δήμων με την δημιουργία μητρώων, αντίστοιχα με τους ελεγκτές δόμησης και ενεργειακούς επιθεωρητές.
viii. ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διαθέτει ένα εξαιρετικά ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και τεράστια εμπειρία σε μεγάλα έργα υποδομής και προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους υδραυλικών έργων ειδικότερα.
κ. Περιφερειάρχη καλείστε να απαντήσετε:
α. πιστεύετε ότι με τις Χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση και του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ΕΣΠΑ 21-27 υπάρχει η ευκαιρία επαναπροσανατολισμού και επανεκκίνησης της περιφερειακής ανάπτυξης της Κρήτης;
β. θεωρείτε ότι η Περιφερειακή Αρχή Κρήτης πρέπει να έχει μια μεθοδολογία για την διερεύνηση και την προτεραιοποίηση των προς ωρίμανση και διεκδίκηση έργων υποδομής; για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης; για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ; για την ενίσχυση νέων κλάδων της οικονομίας του νησιού όπως της Υψηλής Τεχνολογίας; για την ενίσχυση των δομών υποστήριξης έργων των Δήμων βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου του Υπουργείου Υποδομών;
Με τιμή
Λευτέρης Κοπάσης
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ
4 χρήσιμα σημεία προς ενσωμάτωση στον δημιουργικό προβληματισμό που στοχεύει η επερώτηση :
α. η καινοτομία και το περιβάλλον διέπνεαν την αναπτυξιακή διάσταση της ίδρυσης του Ο.Α.ΔΥ.Κ. το 1980 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Υπουργό Συντονισμού.
β. οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, Χωροταξικός, ΠΕΣΔΑΚ, και Διαχειριστικό Υδάτων λόγω νησιωτικότητας λειτουργούν αποτελεσματικότερα εφόσον ενοποιηθούν από την Περιφέρεια.
γ. ο χρόνος υλοποίησης των δημοσίων έργων δυστυχώς δεν υπολογίζεται ενώ η σημασία του είναι ανυπολόγιστη τόσο όσο η ποιότητα και το κόστος κατασκευής τους.
δ. ο ΟΑΚ ΑΕ ιδρύθηκε το 2013 για τα μεγάλα υδραυλικά και συγκοινωνιακά έργα υποδομής της Κρήτης, με επισπεύδοντα τον τότε Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη.