ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ “ΦΑΙΣΤΟΣ”…

0
523

” – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ΨΗΦΙΣΗ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ με ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια νέα Π.Ν.Π. με «μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19», όπως αναγράφεται στο Φ.Ε.Κ. Α΄ 84/13-4-2020. Ανάμεσα σε όσα ρυθμίζονται με τα εβδομήντα πέντε άρθρα της Πράξης, υπάρχουν και «έκτακτα» θέματα αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ. τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης του ομαλού κλίματος που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Έτσι:
• Με το άρθρο 27 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους – μέσω των των Σχολικών Επιτροπών – να παρακρατήσουν χρήματα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και να τα χρησιμοποιήσουν, υποτίθεται, στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών για τους μαθητές που έχουν ανάγκη! Χωρίς, δηλαδή, κανένα πρόσθετο κονδύλι από την κεντρική εξουσία, παραχωρείται μια αρμοδιότητα στους καταχρεωμένους Δήμους, οι οποίοι θα «αξιοποιήσουν» χρήματα – που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν – των ήδη χρεωμένων Σχολικών Επιτροπών!

Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι τα χρήματα που «ληστεύονται» δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.
• Σύμφωνα με το άρθρο 48 εισάγει την προαιρετικότητα (!!!) στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων για κάποιες από τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, επιδιώκοντας σε «δεύτερη» ανάγνωση την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, επισείοντας – ταυτόχρονα – και την απειλή της επερχόμενης τιμωρητικής αξιολόγησης. Επισημαίνουμε πως στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους δεν υπάρχει παρόμοια απόφαση για προαιρετική λειτουργία των σχολείων, μια λειτουργία που πρέπει να διέπεται από ενιαίους κανόνες!
Ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση – ακόμη και μέσα στις διακοπές του Πάσχα – και να καταθέσει κατόπιν στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτό αφορούν κομβικά ζητήματα, όπως αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10, την τιμωρητική αξιολόγηση (σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών), αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για τις οποίες τόσο το εκπαιδευτικό κίνημα όσο και το γονεϊκό – μαθητικό βρίσκονται, διαχρονικά, στην αντίπερα όχθη!
Φαίνεται πως η πανδημία αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, για να νομοθετήσει αντιεκπαιδευτικές αλλαγές. Ζητήματα για τα οποία είχε «δεσμευτεί» στο παρελθόν ότι θα συζητούσε αναλυτικά με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα…

Γι’ αυτό και τρέχουν να προλάβουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. θα πρέπει να βγάλει εντελώς από το μυαλό της οποιαδήποτε σκέψη για κατάθεση νομοσχεδίου εν μέσω του κορωνοϊού και με τα σχολεία κλειστά!
• Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του Δημόσιου Σχολείου, να παράσχει καθολικά όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς αποκλεισμούς και με αποκλειστικά κρατική ευθύνη.


• Καλούμε τους συναδέλφους – Μέλη μας – να αντισταθούν στις «σειρήνες» της προαιρετικής λειτουργίας των σχολείων!
• Μένουμε δίπλα, στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους μαθητές και τις οικογένειές τους που αυτή τη στιγμή ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορονοϊού που απειλεί τη ζωή τους, πέρα από τον αναγκαστικό εγκλεισμό μέσα στα σπίτια, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία και την επισφάλεια.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γρηγόρης Γιαμαλάκης Τίτος Ζερβάκης